More

    Copiii fără identitate ai Sătmarului

    buletine

    Zeci de părinţi “uită” în fiecare lună să îşi înregistreze nou-născuţii. Fie că o fac din nepăsare sau neştiinţă aceştia îşi expun copiii la riscuri nebănuite. În lipsa unor părinţi responsabili, statul, prin Serviciul de Evidenţă a Populaţiei şi asistentele maternale, ajunge să întocmească actele necesare pentru ca cei mici să existe şi pe hârtie şi să poată fi monitorizaţi. Neînregistraţi, aceşti copii pot să ajungă lejer victime ale traficului de persoane. Mai mult, fără un cod numeric personal, copiii nu pot primi îngrijiri medicale. Noroc cu cei de la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei şi cu asistentele maternale.

    Dezinteres pentru înregistrarea copiilor
    Deşi membrii comunităţilor de romi din judeţ se plâng că nu au acte de identitate, în realitate tocmai unii dintre ei nu îşi înregistrează copiii în actele de stare civilă. Din câte se pare, este mult mai simplu să lase totul pe seama statului, care prin instituţiile abilitate este nevoit să îi înregistreze pe copiii romilor pentru a nu cădea pradă unor pericole majore. Fenomenul este recunoscut de către directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, Ionel Torja, care susţine că sunt depuse eforturi majore pentru a-i înregistra pe nou-născuţii ai căror părinţi manifestă o nepăsare totală faţă de soarta copiilor. Concret, doar în primul trimestru din acest an au fost înregistraţi de către asistenţii maternali şi angajaţii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor un număr de 47 de nou-născuţi, ai căror părinţi nu s-au sinchisit să le dea o identitate.

    Identitate prin grija statului
    Pentru nou-născuţii care nu au fost înregistraţi în timp de un an, statul chiar ajunge în instanţă doar pentru a putea să îi ia în evidenţă. Părinţii sunt atenţionaţi că îşi expun copiii la riscuri nebănuite atunci când nu îi înregistrează la naştere. Procedura este una simplă, odată ce a fost eliberat certificatul medical constatator, cu actele de identitate ale părinţilor sau după caz al unuia dintre părinţi, la Oficiul Stării Civile se înregistrează copilul. Concret, nu mai puţin de 18 copii au fost înregistraţi în actele de stare civilă prin sentinţe judecătoreşti, deoarece părinţii lor nu i-au înregistrat de mai bine de un an. “Din păcate, avem o situaţie mai diferită în cazul minorităţii rome. În momentul în care se naşte un copil aceştia uită să înregistreze în actele de stare civilă copilul. Deci, în concret, majoritatea copiilor se nasc la Spitalul Judeţean Satu Mare, adică în municipiul Satu Mare, indiferent că părinţii au domiciliul în comunele din vecinătatea municipiului Satu Mare, precum Lazuri sau alte comune, vor veni să nască în municipiul Satu Mare. Atunci, copilul se va înregistra la Serviciul de Stare Civilă din municipiul Satu Mare, motiv pentru care în momentul în care se eliberează copilul din spital se eliberează actul de către maternitate, iar părinţii au obligaţia ca în termen de 15 zile să vină să înregistreze copilul la Starea Civilă. Să spunem că, probabil, nu vin în acele 15 zile, căci poate au alte treburi de făcut. Până la un an de zile se poate înregistra cu o simplă cerere, deci nu există vreo taxă suplimentară, nu există niciun impediment în ceea ce priveşte înregistrarea copilului în actele de stare civilă”, a declarat Ionel Torja.

    Pericole majore pentru copiii neînregistraţi
    Pericolele la care sunt expuşi copiii fără identitate în acte sunt multiple. Fără un certificat de naştere, din punct de vedere al statului aceştia nici nu există. Ei nu au acces la educaţie, asistenţă medicală, nu pot primi alocaţii sau dacă e cazul indemnizaţii pe caz de boală. Din păcate, acestea nu sunt singurele pericole. Dacă nu există în acte, copilul poate fi scos în afara ţării şi poate cădea victimă a traficanţilor de persoane.

    Potrivit Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, datele oficiale au arătat că anul trecut în judeţul Satu Mare au fost traficate între 1 – 9 persoane. În regiunea de nord-vest cel mai rău stă Sălajul, cu până la 20 de victime, şi Bihorul, cu până la 40. În schimb, fenomenul are o amploare mult mai mare, după cum recunosc şi autorităţile, iar cele mai dificile cazuri sunt cele în care persoanele nici măcar nu au o identitate. Pentru ca situaţia să fie ţinută sub control, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor din Satu Mare colaborează cu Poliţia, dar şi cu Secţia de maternitate a Spitalului Judeţean pentru ca nou-născuţii să aibă certificat de naştere înainte de externare.

    Silvia Spanciu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE