More


  Doar un absolvent din zece îşi găseşte loc de muncă

  =

  promo

  Nici nu au terminat bine şcoala că absolvenţii au luat cu asalt Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare pentru a-şi depune actele de şomaj. Au dreptul la şomaj absolvenţii în vârstă de cel puţin 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale. În cazul în care nu se identifică niciun loc de muncă conform pregătirii profesionale a absolventului, acesta beneficiază de o sumă fixă în cuantum de 250 de lei timp de şase luni. Absolvenţii pot participa la cursurile de formare organizate de AJOFM, pentru a-şi creşte şansele de angajare. Cu toate acestea, până acum doar un absolvent din zece a reuşit să îşi găsească un loc de muncă.

  Doar 36 sunt norocoşi
  Potrivit datelor furnizate de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare, doar 36 de absolvenţi din cei 419 înregistraţi în baza de date au reuşit să se angajeze. “Până la data de 31.07.2014 s-au înregistrat în baza de date a agenţiei 419 absolvenţi, din care 3 au absolvit învăţământul primar, gimnazial şi profesional; trei au absolvit învăţământul special; 12 au absolvit învăţământul superior şi 401 au absolvit liceul şi şcoala postliceală. Dintre aceştia 145 sunt înregistraţi la Satu Mare, 130 la Carei, 44 la Negreşti-Oaş, 68 la Tăşnad şi 32 la Turţ. Din cei înregistraţi s-au angajat până în prezent 36 de absolvenţi”, se arată într-un comunicat de presă remis de către AJOFM Satu Mare. Oficialii AJOFM Satu Mare susţin că absolvenţii promoţiei 2014 din judeţul Satu Mare sunt aşteptaţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă în vederea înregistrării şi obţinerii de sprijin în vederea angajării. Sunt acordate gratuit servicii de informare şi consiliere, de mediere pentru identificarea unui loc de muncă, de formare profesională prin programe de iniţiere, calificare, recalificare, perfecţionare şi specializare.

  Ajutor de şomaj pentru absolvenţi
  Cei înregistraţi în baza de date şi care nu se pot angaja pot beneficia de ajutor de şomaj dacă în termen de 60 de zile de la absolvire s-au înregistrat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă sau la un furnizor de servicii specializate acreditat, nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale, nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului, respectiv nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare. “Documentele necesare înscrierii la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare sau la punctele de lucru sunt Carte de identitate; Adeverinţa de la medicul de familie, cu menţiunea că este apt de muncă ori că are eventuale restricţii medicale; Actul de absolvire a formei respective de învăţământ (original şi copie); Adeverinţa eliberată de furnizorul de servicii acreditat prin care se certifică data înregistrării în evidenţele acestuia; Acte eliberate de organele financiare teritoriale din care să rezulte că nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă”, se arată într-un raport al AJOFM Satu Mare. Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii, iar cuantumul reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare. Această formă de sprijin se acordă la cerere pentru o perioadă de şase luni.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img