More

  E nevoie de partidul lui Tăriceanu

  Călin Popescu Tăriceanu a rupt o bucată zdravănă din PNL și a înființat un nou partid liberal, Partidul Liberal Reformator(PLR). Este “rodul” dezbinării promovate de Crin Antonescu, cel care, după ce a îngropat formațiunea, s-a retras în concediu. Distrugerea USL, o alianță politică care a reușit să dărâme guvernul lui Traian Băsescu, a însemnat și eșecul politic al PNL.

  Istoria liberală de la 1884 încoace este una zbuciumată, confruntată cu numeroase dezintegrări, de-a lungul anilor, cu multiple trădări, dar și cu reveniri spectaculoase. Întotdeauna, partidul liberal a reușit să se refacă în jurul unui nou proiect, care să promoveze valorile liberale. Acest lucru îl încearcă Tăriceanu, confruntat cu vasta trădare a valorilor tradiționale după ce partidul condus acum de Klaus Iohannis a trecut în barca popularilor europeni. Niciodată PNL nu a avut de a face cu creștin-democrația, un curent concurent pe piața politică. Amintim numai permanenta competiție politică între Partidul Liberal și Partidul Național Țărănesc în perioada interbelică, să nu mai vorbim de rivalitatea liberalilor cu conservatorii de la sfârșitul secolului 19.

  Acum, liberalii și-au pierdut identitatea, lăsându-se înghițiți de PPE.

  De aceea, Călin Popescu Tăriceanu a simțit nevoia să refacă liberalismul clasic, cel al Brătienilor, care a condus țara noastră în cele mai importante momente al e construcției României moderne. Nu departe de noi, ne amintim faptul că Guvernul Tăriceanu ( 2005-2008) a asigurat românului cea mai mare creștere economică din perioada de după Revoluție. Din păcate, criza economică a lovit puternic din 2009 încoace, cu șanse prea mici să mai vedem viața din vremurile când liberalii s-au aflat la guvernare.

  Interesant este faptul că PSD asigură suportul necesar pentru refacerea PNL, în formele sale naturale, în jurul noului partid liberal, Partidul Liberal Reformator (PLR). Acest lucru și pentru că, totuși, liberalii împreună cu social-democrații au construit o alianță puternică pentru a dărâma regimul Băsescu, fapt reușit parțial, până când Crin Antonescu, prin trădare, a pus capăt acestei construcții politice. Așa, în PLR găsim oameni care au stat umăr la umăr cu colegii din PSD, în cadrul USL, luptând cu tarele guvernării Băsescu: Radu Stroe, Daniel Chițoiu, Daniel Barbu, Adrian Gerea și alții. De aceea, noua formațiune apărută pe scena politică este binevenită tocmai pentru ca doctrina liberală, veche de peste 100 de ani, să dăinuiască.

  Marius Oproiu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE