More


  Elitele medicale şi-au dat întâlnire la Valea Măriei

  =

  10

  Ajunse la cea de-a VI-a ediţie, dar la fel ca şi în fiecare an, “Zilele Medicale ale Ţării Oaşului” aduc la un loc nume mari ale medicinei româneşti. Astfel, timp de două zile, respectiv ieri şi azi, Complexul Turistic de la Valea Măriei este gazda pentru dezbateri medicale ample, tema din acest an fiind “Actualităţi în pneumologie”.

  Evenimentul ştiinţific este organizat de Instituţia Prefectului Satu Mare, Consiliul Judeţean, Primăria, Consiliul Local, Casa de Cultură Orăşenească Negreşti-Oaş, Spitalul Orăşenesc Negreşti-Oaş, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, Colegiul Medicilor, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Clinica Medicală IV Cluj-Napoca şi Spitalul Clinic CF Cluj-Napoca.

  Sprijin din partea autorităţilor judeţene şi locale
  Evenimentul a fost onorat cu prezenţa de către prefectul Eugeniu Avram, primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, respectiv managerul public al judeţului Satu Mare, Nicolae Bura. Un sprijin important a fost acordat de către Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş. “Suntem la cea de-a VI-a ediţie a Zilelor Medicale ale Ţării Oaşului. Sigur, noi suntem gazdele, dar amfitrionul acestei manifestări este doctorul Vasile Negrean, care este fiu al oraşului nostru şi ne mândrim cu acest lucru. De aceea sunt bucuroasă că în fiecare an reuşeşte să aducă specialişti într-ale medicinei din toată ţara. În fiecare an abordează teme interesante. În afară de dezbaterile şi seminariile pe linie medicală şi concluziile la care ajung, interesante căci până la urmă privesc viaţa şi sănătatea noastră, reuşim să socializăm şi să facem cunoscută această minunată zonă a Ţării Oaşului şi medicii merg cu impresii extraordinare de aici. De aceea, în fiecare an revin mereu şi cu alţi musafiri”, a declarat primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca.

  11

  Nume importante ale medicinei la Valea Măriei
  Preşedintele Comitetului ştiinţific şi persoana de la care a pornit ideea organizării acestui eveniment, respectiv conf. dr. Vasile Negrean, a precizat că printre invitaţi se numără zeci de medici din Satu Mare, Cluj-Napoca, Maramureş, Neamţ, dar şi din Ucraina. “Am ajuns la a VI-a ediţie. Am pornit iniţial timid. Ne-am dezvoltat treptat şi am ajuns ca acum să avem un număr destul de important de medici prezenţi, de la Cluj, Satu Mare, Maramureş, Neamţ, dar şi din Ucraina. Ne bucurăm pentru că şi-au răpit din timpul liber, mai ales că este perioada concediilor. Ediţia a VI-a are o temă foarte importantă, pentru că bolile bronho-pulmonare, respectiv pneumologice, sunt într-o reală creştere, din cauza unui viciu pe care foarte multă lume îl începe încă din copilărie, adică fumatul. Se ştie că dependenţa fumat – cancer bronhopulmonar este evidentă. Noi încercăm în aceste zile să reamintim că acest factor nociv duce practic la o patologie şi că nu face bine. Ne bucurăm că la acest simpozion vin toate oficialităţile locale şi suntem ajutaţi”, a precizat doctorul Vasile Negrean.

  Eforturi şi sacrificii
  Conf. dr. Vasile Negrean a precizat că nu este uşor de organizat un astfel de eveniment, ţinând să le mulţumească participanţilor pentru că au ales să răspundă prezent invitaţiei lansate în această perioadă a concediilor. Cu toate acestea, evenimentul va avea şi o parte de relaxare, dat fiind faptul că lucrările se desfăşoară la Valea Măriei. “Nu este uşor, mai ales că este o lună de concedii. Toată lumea aşteaptă luna august, mai ales că multe cadre didactice au activitate didactică în august. După care avem o lună liberă şi începem din nou cu reexaminările, cu licenţele. Este dificil, dar colegii mei înţeleg şi le-am spus că pe lângă partea ştiinţifică va fi şi o parte de relaxare. Atunci îmbinăm cele două părţi pentru ca toată lumea să se simtă bine”, a completat dr. Vasile Negrean.

  Prefectul Avram, mulţumit de impactul manifestării
  Prefectul Eugeniu Avram s-a declarat încântat că un astfel de eveniment are loc în judeţul Satu Mare şi care poate contribui atât la dezvoltarea medicinei cât şi a turismului în judeţ. “Mă simt extrem de onorat că am fost invitat. Am ţinut în mod deosebit să particip. Nu aş vrea chiar să exagerez să spun că mi-am amânat plecarea în concediu, dar mă bucur foarte mult că acest lucru coincide cu faptul că sunt în activitate. Apreciez tot demersul de aici şi îi mulţumesc foarte mult domnului conferenţiar Negrean, care este un fiu al locului, şi ţine foarte mult la ceea ce se întâmplă aici, la noi în judeţ. Iar prin aceste manifestări nu facem altceva decât să identificăm soluţii pentru probleme, dar şi pentru a promova judeţul şi zona turistică a Ţării Oaşului. Le spun bine au venit oaspeţilor din afara judeţului, urez mult succes lucrărilor şi toate cele bune pe mai departe”, a declarat prefectul Eugeniu Avram.

  Nicolae Bura, unul dintre artizanii evenimentului
  De numele fostului primar al oraşului Negreşti-Oaş, actualmente manager public al judeţului Satu Mare, Nicolae Bura, se leagă organizarea primelor ediţii ale evenimentului, declarându-se încântat de faptul că lucrările cresc ca şi importanţă de la an la an. De asemenea, Nicolae Bura a transmis un salut din partea preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Mircea Govor. “Mă bucur nespus de mult că suntem împreună la cea de-a VI-a ediţie. Cu mulţi dintre dumneavoastră ne-am întâlnit pe parcursul acestor ani şi spre marea mea satisfacţie manifestarea a câştigat în timp atât din punct de vedere ştiinţific cât şi din punct de vedere participativ. Apoi, aş vrea să spun că această manifestare este susţinută de către Consiliul Judeţean şi de către autoritatea locală, de doamna primar Aurelia Fedorca. Pentru că autorităţile locale şi judeţene sunt preocupate de destinul sănătăţii populaţiei şi, de ce nu, în măsura în care se poate de destinul celor care lucrează pe acest tărâm extrem de important pentru viaţa poporului. Aş dori să îmi manifest speranţa că în timp lucrurile se vor aşeza şi în acest domeniu pentru ca atât dumneavoastră cât şi pacienţii să beneficieze de condiţii mult mai bune”, a precizat Nicolae Bura.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img