More


  Evidenţa Populaţiei, sub asediul stranierilor

  - Advertisement -

  aglomeratie

  Stranierii care s-au întors de la muncă din Italia, Spania sau Germania, iar acum sunt într-un mic concediu, au luat cu asalt ghişeele de la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SCPLEP) Satu Mare. Astfel, sătmărenii se înghesuie efectiv pentru a intra în posesia unei cărţi de identitate. Practic, numărul cererilor s-a dublat la începutul acestei luni, reprezentanţii SCLEP fiind pregătiţi să facă faţă şi triplării numărului de cereri. În cazul în care va fi necesar, SCLEP va impune şi numere de ordine.

  Aglomeraţie, nu glumă
  E din nou jale la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SCPLEP) Satu Mare. Nu pentru că ne-am fi înmulţit peste noapte, ci pentru că au început să revină de peste hotare stranierii. Deschiderea frontierelor spre Vest şi, prin aceasta, a accesului liber peste hotare doar cu cartea de identitate, au făcut ca sătmărenii care s-au întors în ţară de la muncă din străinătate să se înghesuie la ghişee pentru a preschimba actele de identitate sau a trece în documente şi copiii. Cererile depuse la SCLEP pentru eliberarea unui astfel de document cresc cu fiecare zi. Fenomenul este recunoscut de către directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Satu Mare, Ionel Torja. “În perioada iulie-august, în fiecare an, se ştie foarte bine că atât pe linie de stare civilă cât şi pe linie de evidenţă a persoanelor, ghişeele celor două servicii care fac parte integrantă din Direcţia de Evidenţă a Persoanelor sunt luate cu asalt de către cetăţenii care vin din străinătate. Este o situaţie normală, pentru că ei atunci vin din străinătate să îşi viziteze rudele, ocazie cu care doresc să îşi întocmească actele. În momentul în care actul de identitate este expirat, s-a schimbat fizionomia sau cetăţenii respectivi au cumpărat un imobil şi doresc să îşi facă domiciliul pe adresa nouă, nu e nicio problemă, se poate opera”, a declarat Ionel Torja.

  De două ori mai multe cereri
  La Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SCPLEP) unde se eliberează cărţile de identitate oamenii formează cozi consistente. Concret, sute de sătmăreni se prezintă zilnic la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor pentru a-şi face primul act de identitate sau pentru a-l reînnoi pe cel deja avut. Ca atare, cea mai mare cerere de acest fel se înregistrează vara, mai exact în luna august. Angajaţii SCLEP reuşesc să facă faţă situaţiei, dar dacă se va impune se va introduce şi sistemul de aşteptare bazat pe numere de ordine. “Programul nu este prelungit în momentul de faţă, pentru că încă nu se impune, chiar dacă în mod obişnuit preluăm 80 de cereri pe zi, iar în momentul de faţă ajungem şi la 200 de cereri pe zi, nu se impune prelungirea programului. Dacă se va impune atunci probabil că vom prelungi programul. Dacă se va impune în continuare vom elibera numere de ordine, căci din anii precedenţi ştim că în această perioadă va fi aglomeraţie, dar prin mobilizare, căci nu suntem în concedii, vom putea face faţă situaţiei”, a declarat Ionel Torja.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img