More


  Festivalul de Toacă, un adevărat succes

  - Advertisement -

  toaca

  Sunetul a zeci de toace s-a auzit ieri după-amiază în Biserica Ortodoxă “Sfânta Maria” din Tășnad, cu ocazia celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Județean de Toacă. Departe de a fi doar un ritual bisericesc, festivalul își propune anual să promoveze și să păstreze tradițiile bisericești, portul popular și dragostea pentru acest vechi instrument de percuție.

  Tradiție promovată de cei mai tineri
  Festivalul de toacă de la Tășnad a fost organizat sub genericul „Toată suflarea să laude pe Domnul” şi sub directa îndrumare a protopopului ortodox de Carei, Marian Crainic, și s-a bucurat de un real succes, anul acesta fiind înscriși 40 de copii din cadrul a 17 parohii. Programul a fost structurat pe secțiuni de vârstă și a cuprins atât poezii și cântece religioase, cât și o scurtă reprezentație de batere a toacei. Copiii înscriși în festival au avut posibilitatea să demonstreze juriului timp de un minut că toaca nu este pentru ei doar un simplu instrument de percuție, ci mai degrabă un instrument care emoționează sufletele credincioșilor chemați la rugăciune. Anul acesta la festival au participat copii cu vârste cuprinse între trei și paisprezece ani, care au fost notați pentru respectarea portului popular, prezentarea artistică, dar și talentul în a bate toaca.

  Audiență încântată
  Juriul, format din preotul Vasile Perșe din Santău, Florian Mocan – secretar protopopesc și Maria Vulcan – profesoară de muzică au notat timp de aproape trei ore reprezentația concurenților, fiind impresionați de talentul și dedicarea de care au dat dovadă pentru a veni în fața lor și a publicului prezent cu un program care să facă cinste parohiei din care fac parte. Protopopul ortodox de Carei, Marian Crainic, a ținut să mulțumească tuturor participanților pentru participarea la acest festival, recunoscând că este de-a dreptul încântat de progresul înregistrat comparativ cu anul trecut. “M-am bucurat de dragostea copiilor și de progresul înregistrat în promovarea și conservarea acestei tradiții care în Biserica Ortodoxă Română are într-adevăr un efect extraordinar în atașamentul și chemarea oamenilor la rugăciune și mai ales în înălțarea către Dumnezeu” , a mărturisit protopupul Marian Crainic. Copiii au primit diplome și au fost invitați împreună cu părinții la o masă pentru a sărbători cum se cuvine acest frumos obicei. Festivalul este organizat anual în această perioadă de Parohia Ortodoxă Română din Tăşnad, alături de Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria şi Consiliul Local al oraşului Tăşnad.

  Alexandra Ardelean

  toaca02  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img