More

  Festivalul Judeţean de Toacă şi Cântece, la ediţia a VIII-a

  Parohia Ortodoxă Română Tăşnad, în colaborare cu Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria Oraşului Tăşnad, în vederea promovării vechilor tradiţii populare şi religioase, în data de 6 august anul curent, ora 14.00, organizează a VIII – a ediţie a Festivalului Judeţean de Toacă şi Cântece Religioase, cu genericul „Toată suflarea să laude pe Domnul”.
  Concursul se va desfăşura la Catedrala “Sfânta Maria” unde se vor întrece în realizarea artistică a cântecului de toacă, şi alte cântări, băieţi şi fete cu vârsta între  3 şi 15 ani, îmbrăcaţi în costum naţional. Festivităţile concursului se vor derula între orele 14.00 – 17.00 şi pot participa câte doi copii, dintr-o parohie a cărei biserică are o tradiţie în materie de Toacă. Fiecare concurent va bate toaca de lemn, instalată în biserică, maximum un minut, căutându-se realizarea artistică a zonei sau ceva mai deosebit, apoi printr-un vers de cântecel sau o mică recitare, va încânta asistenţa.

  Departajarea concurenţilor se va face de către juriu şi se vor acorda, la fiecare categorie de vârstă, premiile I, II, III şi menţiuni. Fiecare concurent trebuie să fie pregătit pentru un eventual răspuns în faţa presei, radio sau TV, în legătură cu Tradiţia despre Toacă, sau Cântarea în biserică, “o rugăciune de două ori mai primită”. Festivalul se desfăşoară cu ocazia Hramului “Catedralei Sfânta Maria”, sărbătorită în data de 15 august anul curent, spre a amplifica sentimentele şi sensibilitatea sufletească a copiilor pentru tradiţia, cultura şi bineînţeles credinţa ortodoxă. Cei care doresc să participe la concurs se pot înscrie până în data de  5 august, ultima zi de înscriere.
  Pavel Prodaniuc

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE