More


  Festivalul ştrudelului, organizat în premieră la Urziceni

  - Advertisement -

  urziceni01

  Cu ocazia celei de-a 16-a ediţii a Zilei Comunei Urziceni, la propunerea Consiliului Judeţean, evenimentul s-a transformat în premieră în Festivalul ştrudelului, drept corespondent al Festivalului ştrudelului din comuna învecinată Vallaj – Ungaria. La eveniment au participat preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Rudolf Riedl, prefectul Eugeniu Avram, senatorul UDMR Pataki Csaba, reprezentanţi ai Forumului Democrat German, respectiv în calitate de gazde primarul şi viceprimarul comunei Urziceni, Iosif Mellau şi Dan Ervin. În ceea ce priveşte spectacolul artistic, prioritate au avut copiii şi corurile din localitate, invitaţi speciali fiind Orchestra Filarmonicii din Debrecen şi trupa maghiară Irigy Honalymirigy.

  Ştrudelul, simbolul Urziceniului
  Ştrudelul a devenit lait motivul Zilelor Comunei Urziceni, cu cea de-a 16-a ediţie a evenimentului. Primarul comunei Urziceni, Iosif Mellau, a declarat că ideea aparţine Consiliului Judeţean Satu Mare şi că ea a fost însuşită de Consiliul Local Urziceni. Este de precizat faptul că până în prezent la Urziceni se sărbătorea Festivalul pâinii. “Aceasta este prima ediţie a Festivalului ştrudelului. Până acum a fost Ziua pâinii. Acum am schimbat la iniţiativa Consiliului Judeţean pentru a nu mai avea atâtea sărbători a pâinii. Am spus, de comun acord, haideţi să facem un festival mai inedit, care promovează gastronomia tradiţională şvăbească. Noi ne-am gândit imediat la ştrudel. Şi Vallaj (localitate învecinată din Ungaria, n.red.) este locuită tot de şvabi şi de ani de zile tot merge festivalul ştrudelului şi noi ne-am spus de ce nu se poate şi la noi?! Mai ales că produsul este făcut tot din făină. Şi pâinea făcută din făina produsă anul acesta este la sfinţit, deci sărbătorim două produse: pâinea şi ştrudelul. Aşa va figura în calendarul cultural al Consiliului Judeţean”, a declarat primarul Iosif Mellau.

  Prefectura sprijină iniţiativa locală
  Prefectul Eugeniu Avram le-a precizat localnicilor că Guvernul României sprijină orice demers menit să promoveze şi să păstreze tradiţiile locale. “Sunt extrem de onorat şi aş dori să mulţumesc de la început organizatorilor pentru invitaţia adresată de a sărbători împreună cu dumneavoastră. Vreau să îl felicit pe domnul primar pentru iniţiativă şi pentru organizarea acestui eveniment. Este un eveniment care se doreşte a fi al identităţii şi promovării valorilor specifice şi tradiţionale pentru comunitatea dumneavoastră. În calitate de reprezentant al Guvernului României în teritoriu aş dori să vă adresez sincere felicitări şi urări de mai bine tuturor şi să vă asigur de toată dragostea mea şi de tot sprijinul Instituţiei Prefectului”, a declarat Eugeniu Avram.

  CJ, alături de comuna Urziceni
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a ţinut să felicite Consiliul Local şi Primăria Urziceni pentru rezultatele obţinute până în prezent. Adrian Ştef le-a garantat localnicilor că instituţia pe care o reprezintă va sprijini în continuare comunitatea locală în toate demersurile ei. “Am venit cu această propunere ca ziua comunei să o transformăm într-un festival. Să îi dăm o conotaţie care să facă trimitere la tradiţie. Eu cred că astfel vom câştiga mult mai mult. Aş vrea să mulţumesc Consiliului Local şi Primăriei Urziceni pentru că au alocat fonduri pentru acest eveniment şi îl vor sprijini de acum înainte în fiecare an. Aş vrea să mai felicit Consiliul Local şi Primăria Urziceni pentru că văd că localitatea dumneavoastră se dezvoltă. Au fost implementate proiecte europene pe cultură, au fost reabilitate drumuri. Deci, eu văd că autorităţile locale vă reprezintă interesele foarte bine. Aş dori să îi felicit pentru acest lucru. Să fiţi siguri că şi Consiliul Judeţean vă va sprijini întotdeauna. Aş vrea să vă mulţumesc că aţi participat la Zilele Judeţului şi, în special, doamnelor din Urziceni pentru celebrul ştrudel, pentru că a fost mare coadă la acest produs”, a declarat Adrian Ştef.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img