More


  Împăratul roman Caracalla, în vizită la Porolissum

  Sălăjenii, dar nu numai ei, sunt aşteptaţi în perioada 16 – 17 august 2014, la Complexul Arheologic Porolissum din localitatea Moigrad, pentru a lua parte la festivalul „Porolissum Fest, ediţia IV-a. Un împărat roman la Porolissum”. Evenimentul este organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, în parteneriat cu Asociaţia Amicii Muzeului şi Consiliul Judeţean Sălaj.

  =

  În prima zi a manfestărilor, sâmbătă, 16 august, de la ora 10.00, va avea loc o excursie tematică la Apeductul Roman, iar de la ora 12.00, se va desfășura un concurs de cultură generală, dotat cu premii diverse și care are ca temă Porolissum şi obiectivul vizitat.
  Între orele 15.00 – 19.00, va avea loc primirea taberei militare, repetiţii şi antrenamente cu public, după care va urma concertul trupei KREMS. Seara, cu începere de la ora 21.00, va avea loc o simulare de atac nocturn a cetăţii dacice. 
   
  Duminică, de la ora 13.00, va avea loc deschiderea oficială sa manifestărilor, alocuţiuni legate de momentul istoric recreat şi luări de cuvânt, urmate de evocarea şi elogiul împăratului Caracalla, în vizită la Porolissum, şi dansuri arhaice cu Nimfele Daciei. Între orele 13.30 – 15.30 va avea loc parada trupelor de reenactment, demonstraţiile trupelor romane de reenactment în onoarea împăratului, lupte de gladiatori, reconstituire de luptă dintre daci şi sarmaţii iazigi, din anul 104, în nord- vestul Daciei, 1910 ani de la respingerea atacului sarmat de către daci. 
   
  Un posibil punct de atracţie pentru turiști va fi reconstituirea unui ritual de sacrificare a unui barbar capturat de către daci, care va avea loc la ora 16.00, urmat de bătălia finală „Dacia romană atacată de carpi şi aliaţii lor”.
   
  Cea de a IV-a ediţie a Porolisum Fest se va încheia cu salutul războinicilor, un recital de muzică folk și concertul trupei AD Hoc.

  Iulian Duma  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img