More


  Încăpăţânare cu riscuri

  - Advertisement -

  La 30 august este programată o nouă reuniune a Consiliului European al cărei scop este nominalizarea, în sfârşit, a persoanei care va deţine poziţia cheie de Înalt Comisar pentru Politica Externă al Uniunii Europene. În funcţie de această nominalizare se distribuie apoi şi posturile de comisari pe domenii, pentru care fiecare ţară membră a Uniunii are rezervat câte un post. După cum se ştie, în precedenta reuniune, din 16 iulie, nu s-a reuşit armonizarea poziţiilor pe marginea acestui important subiect. Tocmai de aceea, s-au conturat deja opinii conform cărora şi la această nouă reuniune dezbaterile vor fi furtunoase, fiecare ţară în parte fiind interesată de adjudecarea unui domeniu cât mai important pentru viitorul său reprezentant în importantul organism european.

  În ceea ce priveşte România, analiştii politici susţin că, în plus, va avea loc o nouă confruntare între Traian Băsescu şi Victor Ponta pe aceeaşi temă a reprezentării ţării noastre la Consiliul European. Şi pe acest segment încăpăţânarea prezidenţială este arhicunoscută, dar cu toată susţinerea obedientă a CCR, datele problemei s-au complicat la modul penibil.

  Denunţarea pactului de coabitare de către Victor Ponta şubrezeşte poziţia şi credibilitatea lui Traian Băsescu în Consiliul European, unde s-a prezentat după suspendarea din 2012, lăudându-se cu această înţelegere politică. Dar recent a declarat, dorind să se fălească, fără să i-o fi cerut cineva, că pactul de coabitare a fost o păcăleală, o şmecherie prin care a speculat lipsa de experienţă a premierului Victor Ponta. Gafând lamentabil, preşedintele României recunoaşte implicit că şi-a minţit şi colegii din Consiliul European cu acelaşi truc. Traian Băsescu nu este, desigur, omul care să roşească de ruşine şi este capabil cu aceeaşi nonşalanţă sfidătoare să-şi plimbe pe la Bruxelles şi stigmatul scandalului de corupţie în care este implicată familia sa. Şi face abstracţie de faptul că în încăpăţânarea sa de a se insinua printre elitele politice ale Europei este perceput ca reprezentant al României şi nu ca persoană particulară.

  În mod justificat, Victor Ponta va solicita mandat de reprezentare la întâlnirea de la Bruxelles din 30 august, ştiut fiind că nominalizările de comisar cad în sarcina Guvernului. De asemenea, încăpăţânarea lui Traian Băsescu de a fi prezent la Consiliul European este riscantă, putând compromite acum desemnarea lui Dacian Cioloş pentru un nou mandat de comisar pentru Agricultură.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img