More

    Mesaj de unitate pentru viticultorii din judeţ

    2

    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a lansat ieri la Beltiug, în cadrul unei conferinţe de presă, un mesaj de unitate către toţi producătorii de vin din judeţul Satu Mare. Alături de primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok-Gurzău, preşedintele Consiliului Judeţean a declarat că şi producătorii mici şi producătorii mai mari sunt la fel de importanţi. “Eu sunt optimist şi cred că împreună vom putea să trecem peste orgolii şi mici neînţelegeri care au existat. Este greu să te uneşti după ce ai fost atâţia ani dezbinat. Dar direcţia este bună. Locurile viticultorilor sunt în Asociaţia Producătorilor de Vin Dealurile Sătmarului”, a declarat Adrian Ştef.

    Festivalul vinului la Beltiug
    Beltiugul va fi gazda celei de-a II-a ediţii a Festivalului Vinului, eveniment care va avea loc sâmbătă şi duminică. Sunt invitaţi toţi producătorii de vin din judeţ, ocazie cu care se pot purta discuţii şi pe marginea unui viitor comun pentru toţi producătorii de vin. “La iniţiativa Consiliului Local Beltiug, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi Asociaţia Podgorenilor Sfântul Orban din Beltiug, vom organiza ediţia a II-a a Festivalului Vinului în perioada 16-17 august 2014. În acest sens, am pregătit un program cultural-artistic foarte bogat pe parcursul celor două zile. În mare, aş aminti-o pe Anna Lesko în prima seară. Pentru iubitorii de muzică populară avem Nicolae Mureşan, Petrică Mureşan, Sava Negrean Brudaşcu. Avem şi Compact şi vom avea şi pentru minoritatea maghiară Dancs Anamari şi alte formaţii de nivel local şi naţional”, a declarat primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok-Gurzău.

    Beltiugul, pe lista UNESCO
    Primarul comunei Beltiug a declarat că împreună cu Consiliul Judeţean se încearcă introducerea celor 370 de pivniţe de pe raza localităţii în patrimoniul UNESCO. “Scopul acestui festival al vinului este de a promova vinul de Beltiug. După cum ştiţi, în Beltiug tradiţia viţei de vie are peste o mie de ani. Această tradiţie s-a dezvoltat mai ales după colonizarea şvabiolor sătmăreni, în jurul anului 1730. Tradiţie care s-a menţinut şi s-a dezvoltat pe parcursul a două secole şi jumătate. Ţin să menţionez că în Beltiug sunt peste 370 de pivniţe şi cred că suntem unicat în Europa. De altfel, pe vremea împărătesei Maria Tereza s-a cunoscut drumul vinului din zona Beltiug. Dorim ca împreună cu Consiliul Judeţean să promovăm un proiect pentru cuprinderea celor 370 de pivniţe în lista monumentelor de patrimoniu protejate de către UNESCO. De altfel, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean am pornit în 2012 la acest drum”, a conchis Ioan Bartok-Gurzău.

    Unitate între producători
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a declarat că instituţia pe care o reprezintă încurajează producătorii de vin şi cultivatorii de viţă de vie. Adrian Ştef a precizat că înregistrarea brand-ului “Dealurile Sătmarului” este în fază destul de avansată, dând posibilitatea producătorilor de vin de a-şi valorifica mai bine producţia.
    “Beltiug este regiunea care are trecut în viţă de vie şi în vin, are prezent şi eu cred că va avea un viitor frumos, pentru că încet-încet văd că dăm totuşi curaj producătorilor de la Beltiug ca să îşi recâştige poziţia pe care o merită. Noi, Consiliul Judeţean, vrem să încurajăm producătorii de viţă de vie şi de vin. Am pornit procedura pentru brand-ul Dealurile Sătmarului. Este foarte complicat în momentul în care corectezi greşelile altora. Chiar pot să vă spun neatenţia celor care trebuiau să ne păzească această denumire pentru a nu o pierde. Noi am pornit acest demers, vreau să spun că şi la minister suntem avansaţi. Trebuie şi aprobarea Comisiei Europene. Eu zic că vom obţine şi acest lucru pentru că este justificat. Avem toate argumentele. Avem peste o mie de hectare de viţă de vie în judeţul Satu Mare. Ne recomandă să avem dreptul să utilizăm pe vinul produs la noi în judeţ denumirea de Dealurile Sătmarului”, a declarat Adrian Ştef.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE