More


  Navetiştii judeţului Satu Mare

  - Advertisement -

  1

  Pe fondul crizei economico-financiare, sătmărenii au devenit mai mobili în privinţa locurilor de muncă. Întrucât nu îşi găsesc de lucru în localităţile în care domiciliază, sunt obligaţi să îşi caute locuri de muncă în alte localităţi, fiind obligaţi să facă naveta. Unii dintre ei parcurg distanţe de peste 50 de kilometri până la locul de muncă, făcând acest sacrificiu pentru a-şi putea întreţine familiile. Majoritatea navetiştilor provin din mediul rural. În timp ce unora dintre ei angajatorii le asigură transportul până la locul de muncă sau le subvenţionează cheltuielile de deplasare, alţii sunt nevoiţi să se descurce pe cont propriu. Există numeroşi sătmăreni care fac naveta inclusiv în judeţul Bihor.

  Navetişti din mediul rural
  Mii de sătmăreni care au vrut şi vor să muncească n-au reuşit să-şi găsească un loc de muncă în localităţile în care domiciliază. Întrucât au nevoie de bani pentru a-şi întreţine familiile, aceştia şi-au căutat locuri de muncă în alte localităţi. Fenomenul are loc în special în mediul rural, unde firmele sunt puţine, iar locurile de muncă se găsesc cu greu. Agricultura practicată pe suprafeţe mici nu le oferă localnicilor venituri suficiente pentru un trai decent. Din acest motiv, locuitorii satelor şi comunelor se angajează la fabricile din oraşe, în principal la cele situate în municipiile Satu Mare şi Carei.
  O altă zonă din care firmele de producţie îşi recrutează angajaţi este cea din jurul Tăşnadului. În zona respectivă se înregistrează cea mai mare rată a şomajului din judeţul Satu Mare. Chiar dacă foarte mulţi oameni sunt angrenaţi în activităţile turistice desfăşurate în staţiunea balneară Tăşnad, locurile de muncă sunt oferite doar în timpul sezonului estival. Din păcate, doar câteva hoteluri care şi-au construit piscine interioare au activitate şi înafara sezonului estival.

  Unele firme asigură sau decontează transportul
  Nu toate firmele mari din judeţul Satu Mare reuşesc să-şi recruteze personal suficient din localităţile în care îşi au fabricile. Pentru a nu afecta producţia, aceste firme importante sunt dispuse să angajeze persoane care locuiesc la zeci de kilometri depărtare. Pentru a-şi ajuta angajaţii să ajungă la serviciu, unele societăţi, în special cele cu capital german, apelează la serviciile unor firme de transport. Se stabilesc rute speciale, în funcţie de localităţile în care societatea în cauză are mai mulţi angajaţi. De asemenea, angajatorii asigură şi transportul până la domiciliu al muncitorilor după terminarea programului de lucru. În cazul în care nu pot asigura transportul prin forţe proprii, angajaţilor li se subvenţionează cheltuielile de deplasare până la locul de muncă.
  Alte societăţi comerciale, cu personal mai puţin numeros, încearcă să găsească alte modalităţi de a asigura transportul angajaţilor din alte localităţi până la locul de muncă. Firmele respective decontează integral sau doar parţial abonamentele angajaţilor pe microbuzele şi autobuzele care străbat rutele respective. Spre ghinionul sătmărenilor navetişti, mai există încă suficiente firme a căror conducere nu este absolut deloc interesată cum ajung angajaţii din alte localităţi mai îndepărtate la serviciu. Bieţii angajaţi trebuie să suporte din propriile lor salarii cheltuielile de navetă.

  Zeci de licenţe pentru transportul angajaţilor
  Mii de sătmăreni fac zilnic naveta pentru a ajunge la locul de muncă. În timp ce unii parcurg distanţe relativ scurte, de câţiva kilometri, alţii ajung să parcurgă zilnic zeci de kilometri până la locul de muncă. Consiliul Judeţean Satu Mare a aprobat câteva zeci de licenţe pentru transportul angajaţilor unor societăţi comerciale, ne-a declarat şeful Serviciului Tehnic din cadrul Consiliului Judeţean, Ioan Şereş. Rutele diferă ca lungime, de la câţiva kilometri până la maxim 50-60 kilometri. Majoritatea celor care asigură transportul angajaţilor sunt firmele cu capital german. Cele mai multe licenţe pentru transportul muncitorilor la serviciu le-a solicitat fabrica Draxlmaier din municipiul Satu Mare. Firma cu capital german îşi aduce la Satu Mare inclusiv muncitori din satele din zona Tăşnadului. Alte firme care au solicitat asemenea licenţe de transport sunt Zollner Elektronik AG Satu Mare, ContiTech Fluid Automotive SRL Carei, Polipol Mobilă SRL Foieni. De asemenea, au mai fost aprobate licenţe pentru transportul muncitorilor şi către o serie de firme mai mici din Parcul industrial Vetiş. În timp ce unii sătmăreni fac naveta pe raza judeţului, alţii au decis să opteze pentru locuri de muncă în judeţul învecinat Bihor. Este vorba de câteva zeci, poate chiar sute de persoane din Carei, respectiv din comunele şi satele învecinate, care fac naveta până la fabrica de încălţăminte a societăţii Ara Shoes România SRL din Valea lui Mihai.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img