More


  Negreşti Oaş a intrat pe harta ştiinţifică a României

  - Advertisement -

  3

  Ţara Oaşului, prin capitala Negreşti Oaş, a reuşit să intre pe harta ştiinţifică a României. Aceasta este una dintre concluziile celei de-a VI-a ediţii a “Zilelor Medicale ale Ţării Oaşului”, care au adus la un loc nume mari ale medicinei româneşti. Dacă tema din acest an a fost “Actualităţi în pneumologie”, pentru anul viitor se au în vedere teme precum bolile hematologice sau bolile renale, a precizat preşedintele Comitetului ştiinţific şi persoana de la care a pornit ideea organizării acestui eveniment, respectiv conferenţiarul dr. Vasile Negrean. Evenimentul ştiinţific este organizat în fiecare an de către Instituţia Prefectului Satu Mare, Consiliul Judeţean, Primăria, Consiliul Local, Casa de Cultură Orăşenească Negreşti Oaş, Spitalul Orăşenesc Negreşti Oaş, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, Colegiul Medicilor, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj Napoca, Clinica Medicală IV Cluj Napoca şi Spitalul Clinic CF Cluj Napoca.

  Manifestare de mare ţinută
  Conferenţiarul dr. Vasile Negrean a declarat că lucrările prezentate de către participanţi au fost de o mare valoare ştiinţifică, putând face faţă cu uşurinţă rigorilor internaţionale. Mai mult, conf. dr. Vasile Negrean, alături de colegii săi, au precizat că evenimentul de la Valea Măriei s-ar putea înscrie cu uşurinţă în calendarul naţional al manifestărilor ştiinţifice de acest gen. Vasile Negrean a salutat şi prezenţa unui număr important de medici rezidenţi, ceea ce asigură viitorul specialiştilor în medicină. “Ne bucurăm, în primul rând, pentru că a fost o vreme frumoasă, deşi ne aşteptam la ploi. Lucrările s-au desfăşurat, din punct de vedere ştiinţific, pe două zile. Dimineaţa, între ora 09.00 şi ora 14.00, vineri şi sâmbătă, au fost 14 lucrări prezentate în plen de către colegi, profesori, conferenţiari, şefi de lucrări, medici, de la mai multe clinici din Cluj şi colegi din Spitalul Orăşenesc Negreşti Oaş, respectiv Clinica Medicală IV, Spitalul Medical, Clinica Chirurgie IV. Lucrările au avut un înalt conţinut ştiinţific, de nivel chiar internaţional, chiar şi în afara graniţelor ar fi făcut faţă. Pentru că eu ştiu, participând la multe congrese, simpozioane europene şi mondiale, asemenea lucrări prezentate aici ar face faţă şi acolo”, a declarat conferenţiarul dr. Vasile Negrean.

  Util şi plăcut
  Conferenţiarul dr. Vasile Negrean a precizat că s-a reuşit combinarea utilului şi a plăcutului, în condiţiile în care cei mai mulţi participanţi au renunţat la concedii pentru a participa la “Zilele Medicale ale Ţării Oaşului”. În aceste condiţii, organizatorii au asigurat şi condiţiile optime pentru ca specialiştii să se poată relaxa câteva zile alături de familii. “Programul ştiinţific a fost completat de cel social, după-masa, prin vizite în zona Ţării Oaşului. Unii s-au pregătit de concediu şi au făcut baie şi expunere la soare aici, în Complexul Valea Măriei. Mai ales cei care doresc să plece de luni în binemeritatul concediu de vară. Continuăm cu o ieşire în Munţii Oaşului, la o pensiune nou înfiinţată. Acum o lună, împreună cu doamna primar Aurelia Fedorca căutam o locaţie şi iată că am găsit-o. Am văzut cum se dezvoltă şi cum se pregătesc, practic, finalizările la zona de schi din Ţara Oaşului, eveniment pe care îl aşteptăm cât mai repede. Cred că va aduce nu doar un aport de reclamă zonei, ci şi un aport economic zonei, pentru că lumea atunci când vine mai şi cheltuie”, a arătat conferenţiarul dr. Vasile Negrean.

  Pregătiri pentru anul viitor
  Nici nu s-a încheiat bine ediţia din acest an căci organizatorii s-au gândit deja la temele pentru ediţia de anul viitor. Dacă tema din acest an a fost “Actualităţi în pneumologie”, pentru anul viitor se au în vedere teme precum bolile hematologice sau bolile renale. Preşedintele Comitetului ştiinţific şi persoana de la care a pornit ideea organizării acestui eveniment, respectiv conf. dr. Vasile Negrean, a declarat că: “Pentru anul viitor am în vedere, împreună cu colegii de Clinica Medicală IV, căci practic noi împreună stabilim o temă, două teme. Încă nu ne-am stabilizat pe una. Este vorba despre actualităţi în bolile hematologice, care sunt cu o frecvenţă mare şi, din păcate, foarte grave. Trebuie să ne gândim la leucemie, de exemplu. Sau bolile renale, la fel cu o frecvenţă mare, gândiţi-vă doar la pacienţii cu insuficienţă renală, care necesită dializă permanentă şi trebuie să discutăm şi aceste probleme. Probabil că peste două-trei luni ne vom stabili asupra unei teme”.

  Oşenii, gazde primitoare
  Participanţii la “Zilele Medicale ale Ţării Oaşului” s-au declarat încântaţi de ospitalitatea cu care au fost primiţi. Primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, speră ca toţi oaspeţii să revină cât mai curând, alături de alţi potenţiali turişti. De asemenea, Aurelia Fedorca a precizat că evenimentul a adus o plusvaloare pentru ştiinţa medicală. “Aceasta a fost dorinţa noastră, ca oaspeţii să se simtă excelent în Ţara Oaşului, astfel încât anul viitor să vină cu mare plăcere şi cu mult drag. Ce dorim noi, şi le-am transmis şi invitaţilor noştri, să transmită şi să ducă mesajul zonei noastre, toate gândurile noastre de bine şi să vină cât mai mulţi oaspeţi înapoi. Ei au avut manifestări ştiinţifice foarte intense şi lucrări importante, substanţiale, care sunt convinsă că prin tot ceea ce ei au făcut au adus o plusvaloare ştiinţei pe acest domeniu. Iar eu am încercat să fiu o gazdă cât se poate de bună pe partea socială, pe partea turistică”, a precizat Aurelia Fedorca.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img