More


  Numeroşi sătmăreni la sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului

  =

  biserica

  În fiecare an, în data de 6 august, creştinii ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici sărbătoresc unul din cele mai importante praznice din calendar, care este Schimbarea la Faţă a Domnului. Această sărbătoare aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos îşi descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o. Cu această ocazie, în bisericile din judeţ au fost oficiate Sfinte Liturghii, la care au participat mii de sătmăreni.

  La Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Satu Mare sute de credincioşi au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de către preoţii parohi dr. Cristian Boloş şi Aurel Donca. În cadrul cuvântului de învăţătură, preotul Cristian Boloş a prezentat semnificaţia praznicului, când Mântuitorul Iisus Hristos şi-a arătat slava dumnezeiască pe muntele Taborului, în faţa celor trei ucenici şi apostoli pe care i-a luat cu El pe munte, aceştia fiind Petru, Iacov şi Ioan. Faptul că Evanghelistul Matei spune despre chipul lui Hristos că era “ca soarele”, iar Luca, vorbind despre veşmintele Sale, menţionează că “erau ca zăpada”, ne descoperă că firea omenească nu a fost absorbită de cea dumnezeiască în Hristos, căci “zăpada” nu a fost topită de “soarele” din El. Prin aceasta se aminteşte că firea umană şi dumnezeiască din Hristos sunt unite în chip neamestecat, neschimbat, neîmpărţit şi nedespărţit în Hristos. La finalul Sfintei Liturghii a avut loc miruirea credincioşilor.

  Praznicul Schimbării la Faţă a Domnului datează de la începutul secolului al IV-lea, când Sfânta Împărăteasa Elena zideşte o biserică pe Muntele Tabor. Acest praznic începe să fie menţionat în documente din prima jumătate a secolului al V- lea.

  În tradiţia populară, la sărbătoarea Schimbării la Faţă are loc şi sărbătoarea populară Obrejenia sau Pobrejenia şi despărţirea de vară. Oamenii îşi iau rămas bun de la vară, acum când are loc o schimbare a veşmintelor naturii şi pregătirea acesteia de toamnă. Obrejenia sau Pobrejenia însemna certarea, supărarea, la această sărbătoare, toată lumea având obligaţia de a se împăca, în cazul celor certaţi.
  Pavel Prodaniuc  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img