More


  Primarii, mulţumiţi de realizările din prima jumătate de mandat

  =

  colaj-primari--2

  Gazeta de Nord-Vest a consultat primarii de municipii şi oraşe, precum şi câţiva primari de comune, pentru a le afla părerea despre modul în care a decurs prima jumătate a mandatului lor. În condiţiile în care bugetele locale abia reuşesc să asigure funcţionarea administraţiilor locale, primarii din judeţul Satu Mare s-au declarat mulţumiţi de realizările lor, bazate pe proiecte cu finanţare europeană sau guvernamentală.

  Peste 7.000 de noi locuri de muncă
  Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, se declară mulţumit de ceea ce a realizat în primii doi ani de mandat. “Printr-o politică social-economică susţinută administraţia publică locală din municipiul Satu Mare a reuşit să atragă în ultima perioadă o serie de investiţii locale şi străine care au dus la crearea a 7.317 de noi locuri de muncă în perioada iunie 2012 – aprilie 2014. De asemenea, tinerii reprezintă o categorie socială care, aflată la început de drum, trebuie sprijinită. În acest sens, administraţia publică locală a extins conceptul și a obținut finanţarea pentru continuarea lucrărilor de execuţie a locuinţelor pentru tineri de pe strada Poligonului. Totodată, vor fi demarate lucrări de reabilitare ale blocului de locuinţe de pe Strada Ostrovului prin crearea a 100 garsoniere și 50 apartamente. De asemenea, s-a iniţiat reabilitarea termică a sute de locuinţe”, a declarat primarul Dorel Coica. Edilul şef sătmărean a mai declarat că o serie de proiecte majore au prins contur în municipiul Satu Mare, precum centura de ocolire DN19A şi DJ194. Primarul Coica este sigur că investiţia va fi una de durată, că nu va pune probleme cel puţin în următorii patru ani cât timp are garanţie, că astfel de drumuri de ocolire, precum şi celelalte proiecte pe care le are în plan vor putea fi duse la bun sfârşit până la sfârşitul mandatului. De asemenea, s-a finalizat proiectul de reabilitare şi modernizare a drumului spre Sătmărel, în lungime de 6,4 kilometri.

  Investiţii de 17 milioane euro
  În aceeaşi ordine de idei, primarul Careiului, Eugen Kovacs, se mândreşte cu investiţii de circa 17 milioane euro în infrastructură. “Las la aprecierea careienilor activitatea mea din prima parte a acestui mandat. Din punctul meu de vedere, am reuşit să fac tot ceea ce mi-am dorit şi am considerat că se poate face. Majoritatea proiectelor importante le-am preluat din mandatul anterior şi am reuşit să le duc până la capăt. Începând de anul viitor, vom depune spre finanţare o altă serie de proiecte, care vor fi implementate în mandatul următor de către viitorul primar al municipiului Carei. Mai sunt şi câteva lucruri pe care nu am reuşit să le realizez din cauza unor conjuncturi nefavorabile. În concluzie, sunt mulţumit de faptul că în cele două mandate ale mele, prin intermediul proiectelor depuse şi aprobate, am reuşit să atrag finanţări de aproximativ 17 milioane de euro din fonduri europene. Până la finalul mandatului voi depăşi suma de 25 milioane de euro”, ne-a declarat primarul Eugen Kovacs.

  Proiecte foarte ambiţioase
  Primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, şi-a fixat o serie de obiective ambiţioase până la final de mandat, majoritatea lor fiind în curs de realizare. “Am început mai greu mandatul, însă încerc să-mi îndeplinesc toate promisiunile electorale. În prezent, lucrăm la cel mai important proiect pentru oraşul Negreşti Oaş, proiectul vizând reabilitarea şi extinderea sistemului de apă-canal, în valoare de peste 20 milioane euro. De asemenea, completările de extindere şi reabilitare se execută din fonduri proprii. După încheierea lucrărilor la apă-canal, fiecare stradă va fi reabilitată suprateran, adică va fi asfaltată şi vor fi realizate rigole şi trotuare.Până acum, am reabilitat câteva străzi, am reabilitat altele, am înfiinţat un centru de afaceri, un centru pentru persoane vârstnice din fonduri europene. Un alt proiect important îl constituie realizarea staţiunii Luna Şes. Anul trecut, s-a introdus apa, canalizarea, s-a finalizat drumul de acces, s-a introdus curentul electric, pârtia de schi şi telescaunul fiind realizate în proporţie de 60%, cu sprijin guvernamental. De asemenea, au fost achitate arierate de peste 3 milioane de lei la acest proiect. Mai avem un proiect de modernizare a 11 km de străzi, în valoare de 15 milioane lei. Un alt proiect important îl constituie viitorul centru multicultural. Dacă nu reuşim să obţinem finanţare de la Ministerul Dezvoltării, am decis să finanţăm lucrările multianual din bugetul local. Pe viitor, ne propunem să atragem fonduri în cadrul viitoarelor programe de finanţare. Dacă reuşesc să duc toate aceste treburi la bun sfârşit, pot să spun că am avut un mandat rodnic”, ne-a declarat Aurelia Fedorca.

  Mulţumit de finanţări, nemulţumit de întârzieri
  Primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, este mulţumit că a reuşit să obţină finanţări pentru proiectele majore, însă este nemulţumit de întârzierile apărute în implementare. “Sunt mulţumit că am reuşit să promovăm foarte multe proiecte cu un impact major asupra oraşului Tăşnad în prima parte a acestui mandat. Totuşi, sunt nemulţumit de întârzierile care se înregistrează la unele dintre aceste proiecte importante. Pe viitor îmi propun să reuşim să accelerăm implementarea lor. Mă refer aici la proiectele cuprinse în master-planul de apă-canalizare, la proiectul privind reabilitarea drumului Tăşnad-Marghita, respectiv la proiectul privind noua grădiniţă. Potrivit contractelor de finanţare, toate acestea trebuiesc realizate până la sfârşitul anului viitor. De asemenea, îmi doresc foarte mult să fie demarate lucrările de construcţie a noului sediu al Primăriei. Ar fi foarte frumos să fie chiar finalizate până la următoarele alegeri”, ne-a declarat Vasile Mitraşca.

  Speranţă de finanţare pentru proiectele eligibile
  Primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma, speră să reuşească să implementeze în următorii doi ani proiectele declarate eligibile, care n-au primit încă finanţare. “Am avut şi avem mai multe proiecte, întrucât ele constituie principala modalitate de dezvoltare a oraşului. Prin astfel de proiecte, am reuşit să executăm lucrări de pietruiri de străzi, respectiv de asfaltări în Ardud şi Mădăras, am reabilitat căminul cultural din Baba Novac, am reuşit să introducem încălzirea pe gaz la şcoli şi grădiniţe, iar pe linie de sport am reuşit să înfiinţăm centrul sportiv de la Mădăras. De asemenea, avem în execuţie lucrări la noua staţie de epurare şi de introducere a canalizării la Mădăras. Avem aprobate o serie de finanţări, cum ar fi asfaltarea unor străzi prin PNDL, respectiv reabilitarea căminului cultural din Gerăuşa prin Compania Naţională de Investiţii. Mai avem şi alte proiecte declarate eligibile, care n-au primit încă finanţare, cum ar fi cel al Casei de cultură din Ardud, al bazei sportive multifuncţionale, al unui bloc ANL, al unor asfaltări în Ardud şi satele aparţinătoare, respectiv cel de amenajare de parcuri şi a zonei din perimetrul cetăţii. Aş fi foarte mulţumit dacă până la sfârşitul mandatului aceste proiecte ar primi finanţare şi ar începe implementarea lor”, ne-a declarat Ovidiu Duma.

  Nemulţumit de lipsa programelor pentru oraşele mici
  Primarul oraşului Livada este singurul primar nemulţumit, reproşând faptul că oraşele mici nu au avut şansa să acceseze fonduri. “Sunt nemulţumit de faptul că am fost lăsaţi pe dinafară în cadrul programelor de finanţare, fiind un oraş mic. Din această cauză nu am avut unde să ne încadrăm cu proiecte de dezvoltare a infrastructurii. În primii doi ani din acest mandat, toate investiţiile importante au fost realizate din bugetul local. Acum avem în desfăşurare un proiect privind asfaltarea străzii Industriilor, pe care sperăm să-l finalizăm până în septembrie. Sper ca în noul ciclu de finanţare să găsim programe şi axe de finanţare în care să ne încadrăm şi noi, ca şi oraş mic. Aş fi foarte mulţumit dacă am reuşi să depunem proiecte şi să obţinem apoi finanţări pentru dezvoltarea infrastructurii oraşului”, ne-a declarat Arthur Piricsi.

  Mulţumit, dar nu pe deplin
  Primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, se consideră relativ mulţumit de rezultatele obţinute, însă implementarea altor trei proiecte i-ar aduce mulţumirea deplină. “Mă consider mulţumit de faptul că am reuşit să obţinem 2,5 milioane de euro pentru proiectul integrat vizând modernizarea străzilor din Odoreu, modernizarea căminului cultural din Odoreu şi a unui after-school în Mărtineşti. În schimb, sunt puţin nemulţumit de întârzierile apărute la proiectul de canalizare, care vizează reţeaua de canalizare de la Odoreu şi legarea acesteia la staţia de epurare a municipiului Satu Mare. Chiar dacă sunt mici întârzieri, sunt convins că lucrările vor fi finalizate până în 2015. De asemenea, există mici întârzieri şi la proiectul de modernizare a parcului din centrul comunei, un proiect cu şanse clare de finanţare. Acum lucrăm la un proiect transfrontalier, pe care îl vom depune în parteneriat cu localitatea Csenger din Ungaria, pentru amenajarea bălţii din Berindan. Toate aceste proiecte au şanse mari să fie finalizate până în 2016. Dacă acest lucru se va întâmpla, mă voi putea considera pe deplin mulţumit de rezultatele din actualul mandat”, ne-a declarat Dumitru Pop.

  Obiectivele propuse, realizate în mare parte
  Primarul comunei Turţ declară că, până la mijlocul mandatului, a reuşit să-şi realizeze cea mai mare parte a obiectivelor propuse. “Am reuşit în prima parte a acestui mandat să realizez o bună parte dintre obiectivele pe care mi le-am propus. A fost rezolvată cea mai importantă problemă, cea a staţiuei de epurare din satul Turţ. De asemenea, s-a realizat modernizarea DJ 109 şi a podurilor şi podeţelor aferente. Am reuşit să demarăm reabilitarea centrului civic al comunei, am reabilitat monumentul din comună, am asfaltat drumurile în zona bisericilor. Trecem la asfaltarea străzii Câmpeni, avem proiect pentru o altă asfaltare. Am aderat la Apaserv, fiind cuprinşi cu o investiţie de circa 7 milioane euro în etapa a doua. Până la finalul mandatului, doresc să continuăm reabilitarea centrului civic, să asfaltăm cel puţin un kilometru de drum în fiecare an, să modernizăm subsolul şi parterul Casei de cultură, respectiv să continuăm modernizarea trotuarelor, a străzilor şi a reţelei de iluminat public”, ne-a declarat primarul Ciupac.

  Proiecte ambiţioase la Moftin
  Primarul comunei Moftin, Gheorghe David, doreşte să-şi lărgească portofoliul de realizări în următorii doi ani. “În acest mandat am reuşit să finalizăm 5 km de reţele de canalizare şi să dăm în folosinţă o staţie de epurare. Am construit o grădiniţă nouă la Domăneşti. De asemenea, pregătim licitaţiile pentru alimentarea cu apă a localităţilor Moftinu Mare şi Ghilvaci, respectiv pentru asfaltarea a 12 km de drumuri de interior. Mai avem în derulare un proiect european privind o linie de fabricat brichete din biomasă pentru şcoli şi instituţii publice, în valoare de 500.000 euro, respectiv un proiect de reabilitare a căminelor culturale, cu finanţare asigurată. Ne pregătim să obţinem finanţare şi pentru alte proiecte, cum ar fi extinderea reţelei de canalizare. În general, sunt mulţumit de rezultatele din prima parte a mandatului şi sper să reuşim implementarea proiectelor enumerate anterior în următorii doi ani”, ne-a declarat primarul Gheorghe David.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img