More

  Proiect de autonomie în dezbatere

  După ce a fost amânată din lipsă de cvorum, şedinţa Consiliului Local Sfântu Gheorghe a fost replanificată cu scopul de a dezbate un proiect vizând autonomia “Ţinutului secuiesc”, la iniţiativa Partidului Civic Maghiar (PCM).

  Documentul va fi introdus pe ordinea de zi sub denumirea “Proiect de hotărâre pentru unele măsuri privind apărarea unor interese legitime ale locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe”. Precizarea îi aparţine consilierului Balint Jozsef, fost viceprimar în mandatul trecut. Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Tereza Jozsef, a arătat că dacă toate cele 153 de consilii locale din Secuime, respectiv din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, vor adopta acest memorandum, atunci autorităţile statului român nu vor mai putea ignora cererea de autonomie a comunităţii maghiare.

  Kulcsar a declarat că până acum 23 de consilii locale din cele trei judeţe au adoptat acest proiect de autonomie iniţiat de fapt de către Consiliul Naţional Secuiesc şi crede că va fi adoptat şi la Sfântu Gheorghe, unde reprezentanţii comunităţii maghiare, respectiv UDMR şi PCM, deţin majoritatea în forul aleşilor locali.

  În aceeaşi ordine de idei mai menţionăm că recent autorităţile locale din municipiul Târgu Secuiesc au arborat două steaguri secuieşti de mari dimensiuni în faţa unei foste cazărmi militare din localitate. Acelaşi prefect de Covasna, Marius Popica, s-a aflat în imposibilitatea de a aplica legea, foarte clară din acest punct de vedere, spre amuzamentul şi ironiile vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt, prezent la festivitate, nu din pură întâmplare.

  Concluziile se impun de la sine. Ele reprezintă o dovadă clară că absurda şi jignitoarea strategie a paşilor mărunţi se cuvine combătută cu fermitate, constituţional şi legal. Prefectul Marius Popica nu o poate însă face de unul singur!

  Voicu D. Rusu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE