More

    PS Iustin Sigheteanul a pus piatra de temelie a noii biserici din Petin 8Numeroşi localnici au asistat la slujba oficiată de episcopul-vicar al Maramureşului şi Sătmarului

    iustin

    Ziua de sâmbătă a fost o zi de mare sărbătoare pentru locuitorii din Petin, întrucât în mijlocul lor a poposit episcopul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustin Sigheteanul. Cu această ocazie, Preasfinţia Sa a oficiat o Liturghie Arhierească, după care a urmat punerea pietrei de temelie pentru noua Biserică cu hramurile “Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan”, “Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi “Sfânta Mironosiţă şi întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena”. La slujbă au asistat prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, primarul comunei Păuleşti, Nagy Iosef, viceprimarul Valer Şuta, consilieri locali, preotul reformat al Bisericii din Păuleşti şi numeroşi localnici.

    Numeroşi credincioşi la Liturghia Arhierească
    PS Iustin Sigheteanul a fost întâmpinat la sosire de către prefectul Eugeniu Avram, primarul şi viceprimarul comunei, Nagy Iosef, respectiv Valer Şuta, protopopul ortodox de Satu Mare, preotul Ioan Socolan, şi preotul paroh Claudiu Boldan. După care Preasfinţia Sa a sfinţit cu apă sfinţită lucrările de înnoire a Bisericii “Sfântul Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan”. Apoi, pe scena amenajată în curtea bisericii, PS Iustin Sigheteanul a oficiat o Liturghie Arhierească, alături de un sobor format din 13 preoţi şi patru diaconi, în frunte cu protopopul Ioan Socolan şi preotul paroh Claudiu Boldan, şi la care au participat numeroşi credincioşi printre care şi preşedintele CJ, Adrian Ştef. În cadrul cuvântului de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre cei doi sfinţi care sunt pomeniţi în data de 2 august, aceştia fiind Sfântul Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, ale cărui moaşte s-au aflat în data de 2 august, respectiv Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare.

    Acesta este considerat a fi al doilea Constantin, întrucât a ctitorit 90 de biserici, iar cea mai reprezentativă construcţie din timpul domniei sale este Catedrala “Sfânta Sofia” din Istanbul. Răspunsurile în cadrul Sfintei Liturghii au fost date de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR), dar şi de un grup de copii din Lipău. La sfârşitul Sfintei Liturghii, preotul Claudiu Boldan, hirotonit preot în urmă cu patru ani, a primit rangul de sachelar care este reprezentat prin brâul albastru şi o gramată episcopală din partea arhiereului-vicar. Preasfinţia Sa a mai oferit diplome de vrednicie Consiliului Parohial, primarului Nagy Iosef, viceprimarului Valer Şuta şi binefăcătorilor respectivului lăcaş de cult. La rândul său, episcopul-vicar a primit o icoană.

    Piatra de temelie pentru noua biserică
    Apoi a urmat slujba oficiată de PS Iustin Sigheteanul în cadrul căreia a fost pusă piatra de temelie pentru realizarea noii biserici care îi va avea ca ocrotitori pe Sfântul Arhidiacon Ştefan, pe Sfinţii Martiri Brâncoveni şi pe Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena. Satul aparţine administrativ de comuna Păuleşti, iar locuitorii sunt în marea majoritate de etnie maghiară, predominând astfel cultul reformat. Parohia din Apateu datează de aproximativ 100 de ani, iar în 1921 erau aproximativ 150 de suflete, însă nu era niciun lăcaş de cult ortodox în Petin. În anul 1974, din inţiativa preotului Ioan Ardelean şi a unor buni credincioşi s-a cumpărat o casă modestă în satul Petin la numărul 25, casă ce a fost transformată în lăcaş de cult cu binecuvântarea episcopului dr. Vasile Coman al Oradiei.

    Biserica a fost sfinţită la data de 12 mai 1992, de Episcopul Maramureşului şi Sătmarului Justinian Chira, primind hramul Sfântul Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan. Preotul Claudiu Boldan păstoreşte din august 2010 până în prezent. Vara anului 2013 a adus schimbări majore în viaţa bisericească din Petin, întrucât în urma cererii credincioşilor ortodocşi din Petin de înfiinţare a Parohiei Ortodoxe Române Petin (din filie), în data de 5 iunie 2013 în urma Şedinţei Consiliului Eparhial se hotărăşte înfiinţarea Parohiei Petin, începând cu data de 1 iulie 2013. Actualmente, conform ultimului recensământ din anul 2011, Petinul are din punct de vedere confesional 267 credincioşi reformaţi şi 95 credincioşi ortodocşi, iar între păstorii sufleteşti ai celor două culte, cât şi între credincioşi există un climat de respect reciproc, de caldă frăţietate, duh de pace şi înţelegere. Totodată, se află în lucru proiectul pentru construirea unei capele de cimitir împreună cu credincioşii parohiei reformate, fiind alocaţi aproximativ 70.000 de lei pentru această lucrare din partea autorităţilor judeţene şi locale, materialele de construcţie fiind deja achiziţionate.

    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE