More

  Sărbătoare omagială la Peceiu

  800 de ani de atestare documentară și lansarea a 3 cărți
  1
  Cu ocazia sărbătoririi a 800 de ani de atestare documentară, localitatea Peceiu, din comuna Bănișor, județul Sălaj, a găzduit vineri, 15 august, lansarea a trei cărţi despre istoria locului dar și o reîntâlnire cu fiii satului, evenimente marcate cu spectacole de muzică populară, o expoziție de costume populare creație a unui fiu al satului, Ciprian Crăciun, dar și focuri de artificii. 
  Evenimentul a fost la prima sa ediție și a fost dedicat întregii comunităţii din Peceiu, fiind organizat de Asociaţia „Fiii satului Peceiu”, cu sprijinul Primăriei comunei Bănişor şi a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj. 
  POVESTEA UNUI SAT SĂLĂJEAN, ÎNTRE DOCUMENT ŞI ORALITATE: PECEIU (ediţie coordonată de Ioan Viorel Iepure). Volum sprijinit de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și  Asociaţia „Fiii satului Peceiu”, Zalău, 2014. Autorii textelor: dr. Marin Pop, dr. Camelia Burghele, Olimpia Mureşan, Valeria Lehene, dr. Horea Pop, dr. Ioan Bejinariu, dr. Sanda Băcueţ-Crişan, dr. Dan Băcueţ-Crişan, Editura Porolissum, Editura Caiete Silvane. Prefață de academician Ioan Aurel Pop.
  „Se cuvine să aducem mulțumiri tuturor celor care au contribuit, într-un fel sau altul, la apariția acestui volum: Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, Tipografiei Color Print din Zalău, sponsorilor și, mai ales, tuturor peceienilor care au înțeles că povestea satului lor merită să fie spusă”:  Ioan Viorel Iepure, coordonatorul edițieiCaiete Silvane este editura Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj. Editura Porolissum este editura Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, ambele instituții ale Consiliului Județean Sălaj.
  „Perspectiva propusă de volumul de față este una dinamică: istoria satului Peceiu este urmărită din timpuri străvechi, trecând prin perioada interbelică și cea modernă, cu un accent puternic pus pe abordarea diacronică a satului tradițional, din perspectivă etnografică. Cercetarea culturii tradiționale specifice locului ține seama de obiceiurile și tradițiile păstrate la nivelul memoriei colective și le urmărește, în diacronie, până la nivelul satului actual, cu încercările sale de recuperare a memoriei colective dar și cu procesele de aliniere la contextual european, mult accentuate de mobilitatea forței de muncă (concret, de plecarea sezonieră la lucru în țările vestice). Reperele identitare stabilite de etnografi – costumul popular specific zonei, vechea biserică de lemn a comunității, obiceiurile aferente sărbătorilor de iarnă, amintirea colectivizării – contribuie la conturarea unei viziuni de ansamblu asupra subiectului și înscriu satul Peceiu pe harta comunităților locale care știu să își valorifice istoria. Demersul este cu atât mai valoros cu cât apariția acestei monografii este o dorință a comunității, dovedind interesul pentru cunoașterea propriei istorii și gradul mare de coeziune socială. De aceea, trebuie felicitați deopotrivă autorii contribuțiilor științifice din volum dar și membrii comunității locale care au susținut, într-un fel sau altul, apariția acestei monografii.” Academician Ioan Aurel Pop
  Sofia But – „Dor de Peceiu”, colecția Monografii, Editura Caiete Silvane, Zalău, 2014
  Sofia But: „Părinții mei aveau o vorbă: «Măi prunci, oriunde ați fi plecați în lume, să nu uitați să vă întoarceți acasă, că sângele apă nu se face și să nu vă fie rușine niciodată cu satul vost ori de nou». Acum, când ei s-au dus sus în cer, vreau să le spun câ sunt mândră de satul meu și de părinții pe care i-am avut și de aceea, cu toată credința mea și cu toată priceperea vreau să fac monografia satului meu (…) și să încerc să dau noi conotații folclorice, cultural, agro-alimentare, culinare care să trezească interesul comunității de a-și relua serios folclorul și datinile, pentru a arăta frumusețea tezaurului folcloric, a artei culinare, a satului Peceiu”.
  „Comuna BĂNISOR este una dintre cele mai vechi si pitoresti asezări sălăjene, după cum atestă documentele. În această frumoasă administratie locală, pe lângă satul ce dă numele comunei, sunt cuprinse satele Ban si Peceiu. În anul 2013 am aniversat 800 de ani de la prima atestare documentară a localitătii Bănisor, eveniment de mare însemnătate pentru toti cei care au adunat si vor păstra, în memoria nemuritoare a timpurilor, oameni, imagini, întâmplări, realizări sau amintiri care se păstrează în cupa de aur a istoriei si spiritualitătii locului. Am primit, cu ospitalitatea ce ne caracterizează, oameni de seamă ai judetului, precum si multi fii ai satului, veniti din lumea întreagă spre a se bucura si a se ruga, împreună cu noi, pentru vesnicia frumosului sat de pe Valea Banului. Anul 2014  este, din nou, prilej de mare sărbătoare în comuna noastră.Satul PECEIU împlineste 800 de ani!!! Dacă acest fapt, demonstrat prin documente, este real, înseamnă că pe teritoriul satului în care mi-a fost dat să văd si eu lumina zilei, primii locuitori au găsit motive întemeiate pentru a se stabili si a-si croi familii aici, satul meu fiind amintit si el printre cele mai vechi sate ale judetului Sălaj.Satul s-a dezvoltat în permanentă, schimbându-si imaginea, dar si pierzând, din păcate, un mare număr de consăteni, care s-au dus, asa cum se întâmplă în majoritatea satelor noastre în aceste vremuri,  în lumea mare,  să-si caute acolo rostul, păstrând cu totii în gânduri, în suflete locul ce le-a legănat ivirea si devenirea ca oameni vrednici ce nu vor uita niciodată de obârsie si se vor întoarce mereu cu drag si dor ACASĂ. Multe aspecte ce caracterizează satele din această zonă se aseamănă, dar sunt si elemente care diferentiază, acestea constituindu-se în puncte de identitate, în fire de unicitate, iar acestea merită, în primul rând, consemnate. Dacă avem mândria ca despre comuna Bănisor să se vorbească ca despre o comună binecuvântată cu multe scrieri, avem acum si o altă mare bucurie văzând preocupările pentru ca si satul Peceiu, din comuna noastră, să primească în dar, la ceas aniversar, CĂRTI, cunoscându-se marele adevăr că aici, în documentele scrise, se păstrează zestrea nemuritoare a fiecărui loc de sub soare.Ca fiu al satului Peceiu, dar si în calitate de Primar al comunei Bănisor felicit initiativele tuturor celor care se străduiesc să dăruiască satelor noastre, în reviste, cărti sau alte forme de promovare, pagini inspirate din trecutul si prezentul locurilor, considerând că acesta este cel mai apreciabil omagiu si cea mai nobilă expresie a respectului si pretuirii fată de locurile natale”. GHEORGHE IOAN POP,  Primarul comunei BĂNISOR, fiu al satului PECEIU
  Florian Onica – „Peceiu (1214 – 2014), schiță monografică”, Colecția Monografii, Editura Caiete Silvane
  Dr. Dănuț Pop: „Lucrarea elaborată de părintele doctor Florian Onica realizează o restituire istoriografică de mare utilitate. Autorul, absolvent al Institutului Teologic din Sibiu, preot în Parohia Stârciu, județul Sălaj, doctor în istorie cu teza «Societate și cultură în Sălaj(1940 – 1965)» s-a implicat atât în reabilitarea unor biserici de lemn, cât și în temeinice cercetări istorice”. Volum apărut cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.
  Iulian Duma

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE