More


  Satu Mare, pol de creştere economică în nord-vestul României

  - Advertisement -

  3

  Institutul Naţional de Statistică şi Comisia Naţională de Prognoză plasează judeţul Satu Mare peste celelalte judeţe din nord-vestul ţării la capitolul produs intern brut pe cap de locuitor. Ceea ce transformă judeţul Satu Mare într-un pol de creştere economică. Datele sunt confirmate şi de către conducerea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJPF) Satu Mare. Mai mult, directorul Mircea Ardelean a precizat că au crescut evident încasările la bugetul de stat.

  Satu Mare, peste celelalte judeţe din nord-vest
  Potrivit Institutului Naţional de Statistică şi Comisiei Naţionale de Prognoză, judeţul Satu Mare are un produs intern brut pe cap de locuitor de 30.705 lei. Concret, peste judeţul Maramureş – 22.496 lei, Sălaj – 24.062 lei şi Bihor – 28.908 lei.
  Potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Satu Mare, în cursul anului 2013 producţia industrială în judeţ a crescut cu 2,3% comparativ cu anul precedent. Şi în anul 2012 a fost înregistrată o creştere a producţiei industriale, însă ceva mai mică, de doar 0,7% faţă de anul 2011. Tot în perioada analizată a fost înregistrată şi o creştere a indicelui valoric a cifrei de afaceri în industrie de 5,1% faţă de anul 2012.

  AJFP confirmă creşterea economică
  Directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, Mircea Ardelean, a precizat că gradul de realizare a programului de încasări pe luna iunie a fost de 108,64%, ceea ce înseamnă că s-a adus un plus de venituri la bugetul de stat de nu mai puţin de 7,3 milioane de lei. În ceea ce priveşte planul de încasări pe semestrul I, în acest an s-a reuşit depăşirea pragului realizat în perioada similară a anului trecut. Mai exact, dacă în semestrul I al anului 2013 s-au adus la bugetul statului 101,73 milioane de lei, în semestrul I al acestui an s-au adus 103,01 milioane de lei. “Faţă de semestrul I al anului 2013, în semestrul I din acest an am încasat mai mult, ceea ce înseamnă că se constată o creştere economică”, a precizat Mircea Ardelean.

  Salarii mai mari
  Nu doar producţia industrială şi exporturile au crescut în cursul anului 2013, ci şi salariile. Astfel, dacă în luna decembrie a anului 2012 câştigul mediu salarial brut în judeţul Satu Mare a fost de 1.640 de lei, la sfârşitul anului trecut acest câştig a ajuns la 1.768 de lei, adică cu 128 de lei mai mare. Pe principalele sectoare ale economiei, cele mai mari salarii au fost înregistrate în industrie şi construcţii (1.796 de lei) fiind urmate de cele din domeniul prestărilor de servicii (1.735 de lei), agricultură, silvicultură şi piscicultură (1.718 lei).

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img