More


  Statistici comparative

  =

  Potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), în iunie 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, producţia industrială a rămas stabilă în zona euro şi a crescut cu 0,7% la nivelul Uniunii Europene. Industria românească a produs cu 9,1% mai mult în primul semestru din 2014 comparativ cu prima jumătate din 2013, situându-se din acest punct de vedere pe locul al doilea în Uniunea Europeană. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Ungaria (11,3%), Slovacia (7,3%) situându-se pe locul al treilea. Cele mai semnificative scăderi aparţin Greciei (minus 6,9%), Maltei (minus 3,8%) şi Letoniei (minus 2%).

  Datele publicate la începutul săptămânii trecute de Institutul Naţional de Statistică atestă faptul că avansul industriei din România din primul semestru al acestui an se datorează în bună măsură creşterii industriei prelucrătoare (+10%). Pe marile grupuri industriale s-au mai înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,6%), industria bunurilor de uz curent (+6,8%) şi industria bunurilor intermediare (+5.9%).

  Însă, potrivit aceloraşi date statistice făcute publice de INS, industria energetică a scăzut cu 0,1%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, precum şi industria extractivă au scăzut cu 1,9%, respectiv cu 1,7%.

  Pe de altă parte, în iunie 2014, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a scăzut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,1% în Uniunea Europeană. Cele mai semnificative scăderi au fost semnalate în Irlanda (minus 16,5%), Olanda (minus 3%) şi Lituania (minus 2,7%). România a înregistrat, la rândul său, un declin de 0,7% în iunie 2014, comparativ cu luna mai când s-a raportat un avans de 2,7%.

  Oricât ar fi de concludente statisticile, comentarea lor poate dobândi conotaţii politice tendenţioase, cu caracter electoral. Eurostat atestă faptul că industria românească a produs cu 9,1% mai mult în primul semestru din 2014, faţă de aceeaşi perioadă din 2013, situându-se pe locul al doilea în UE la acest parametru. Este adevărat că în iunie 2014 s-a înregistrat o scădere de 0,7% faţă de luna precedentă. Nu se poate spune însă că economia românească se află în recesiune prefigurându-se o nouă criză, ca o consecinţă a guvernării actuale. Şi, în niciun caz, nu Traian Băsescu poate fi salvatorul providenţial, din postura de premier, la care jinduieşte cu disperare.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img