More


  Stranierii revigorează piaţa valutară

  - Advertisement -

  1

  Patronii caselor de schimb valutar din municipiul Satu Mare au aşteptat cu sufletul la gură sosirea lunii august. În această lună se reîntorc acasă mii de sătmăreni plecaţi la muncă în străinătate. Sumele schimbate de aceşti stranieri constituie o gură de aer pentru casele de schimb valutar. Din cauza blocajului provocat de criza economico-financiară, în restul anului casele de schimb abia supravieţuiesc de pe urma sătmărenilor care schimbă sume mici de bani pentru a-şi plăti ratele la creditele luate în euro. Chiar dacă stranierii sătmăreni revin acasă în luna august în număr tot mai scăzut de la an la an, efectele sosirii lor s-au făcut deja simţite pe piaţa valutară sătmăreană.

  Efectele încep să se resimtă
  Sătmărenii plecaţi la muncă în străinătate s-au reîntors în ţară în număr mai mic ca şi în anii precedenţi pentru a-şi petrece concediul de vară acasă. Imediat ce au revenit în ţară, aceştia au şi început să schimbe în lei agoniseala realizată în euro de pe urma muncii lor. Casele de schimb valutar din municipiul Satu Mare au şi simţit efectul revenirii stranierilor în volumul rulajului lor. “Încă din prima zi a lunii august s-a putut observa că volumul schimburilor de valută a început să crească. În această perioadă am achiziţionat sume importante de euro, căci sătmărenii reveniţi de la muncă din străinătate au nevoie de lei. Să sperăm că treburile vor merge în ritmul acesta până la sfârşitul lunii, căci după aceea iar va urma o perioadă de relativă stagnare”, ne-a declarat angajata unei case de schimb valutar din Centrul Vechi.

  De la sume mici, la sume mari
  Stranierii au început deocamdată cu sume mai mici, acestea urmând să crească în perioada imediat următoare. “După cum am observat, sătmărenii care au venit din străinătate să-şi facă acasă concediul nu au schimbat deocamdată sume prea mari. Au schimbat câteva sute de euro, alţii o mie sau două mii de euro. Bănuiesc că au schimbat doar atâţia bani câţi au avut nevoie imediat după sosirea lor acasă. Abia de acum încolo, când se vor apuca de construit, vor veni la noi cu sume mai mari. Anii trecuţi, unii dintre ei au venit şi cu sume mai mari de 10.000 de euro, spunând că le trebuie lei pentru a-şi continua lucrările la case. Nu degeaba preţul materialelor de construcţie urcă în fiecare an în această perioadă”, ne-a declarat angajata unei alte case de schimb valutar din Centrul Nou.

  Gură de aer pentru casele de schimb
  Piaţa valutară sătmăreană se revigorează puţin în fiecare an în perioada lunii august, când vin acasă stranierii. În restul anului, volumul schimburilor mai creşte în perioada sărbătorilor pascale, respectiv în perioada sărbătorilor de iarnă, tot de pe urma schimburilor efectuate de sătmărenii plecaţi la muncă în străinătate, care îşi mai permit să vină acasă de sărbători. Potrivit angajaţilor caselor de schimb valutar din Satu Mare, au scăzut foarte mult şi sumele trimise acasă de stranieri, fenomen resimţit de la un an la altul. Sătmărenii primeau cu regularitate euro de la rudele plecate la muncă în străinătate, pe care îi schimbau apoi în lei. Acum şi cei care lucrează în străinătate se bucură dacă pot supravieţui acolo şi nu mai trimit acasă aproape nimic. Din această cauză, majoritatea clientelei caselor de schimb valutar o constituie în prezent sătmărenii care cumpără valută, în special euro, pentru a-şi plăti ratele la credite.

  Tot mai greu şi pentru stranieri
  Stranierii se întorc în număr mai scăzut în ţară din cauza greutăţilor de ordin financiar, potrivit statisticilor poliţiştilor de frontieră din vămile Petea şi Urziceni. Stranierii se plâng că drumul până acasă constituie în ultima vreme o povară financiară. Pe lângă cheltuielile legate de combustibil, aceştia mai trebuie să aducă şi cadouri rudelor apropiate. Pe un asemenea drum ajung să cheltuiască cel puţin 1.000 de euro. Întrucât vremurile sunt grele, unii stranieri preferă să-şi petreacă concediul în ţările în care s-au stabilit. Chiar dacă e aproape la fel de costisitor, în mod cert e mai puţin obositor. De asemenea, trebuie avut în vedere şi faptul că numărul stranierilor a scăzut continuu după declanşarea crizei economico-financiare, întrucât foarte mulţi dintre ei au fost obligaţi să revină în ţară după ce au rămas fără locuri de muncă în străinătate.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img