More


  Sute de pensionari prinşi cu mâţa-n sac

  - Advertisement -

  pensionari

  Conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Satu Mare a descoperit, în urma unui control la sânge, un număr de 286 de persoane care beneficiază în mod ilegal de pensie. Valoarea totală a sumelor care ar urma să fie recuperate de la aceste persoane este de 819.922 lei. O parte dintre aceste persoane se vor bucura de ştergerea datoriilor, dar numai în situaţia în care persoanele nu se fac vinovate că au furnizat informaţii false, dacă va intra în vigoare amnistia pregătită de Guvern.

  Din acest total, un număr de 25 de pensionari sunt cu pensii duble, după ce au primit şi pensii necuvenite. Valoarea acestor debite este de 53.465 lei. O altă categorie sunt debitorii care cumulează pensia cu venituri salariale sau asimilate salariului, respectiv 66 de persoane. Valoarea debitelor în aces caz este de 228.935 lei. De asemenea, există şi un debit rezultat ca urmare a unei infracţiuni, stabilite în urma unui certificat de revoluţionar anulat, valoarea debitului constatat fiind de 31.493 lei.

  “În ultima şedinţă de Guvern s-a dispus luarea unor măsuri în vederea verificării tuturor debitelor provenite din pensiile tuturor pensionarilor. Doamna ministru al Muncii, Rovana Plumb, a iniţiat un proiect de lege prin care ni s-a transmis şi la nivel de Case Teritoriale de Pensii să informăm Casa Naţională de Pensii despre aceste debite şi unde au fost create. La nivel de sistem de pensii aceste debite provin din mai multe situaţii. Mă refer aici la debite provenite din aplicarea neunitară a legii în sistem. La unele pensii cumulate cu salariile, tot prin nerespectarea unor prevederi legale de pensionari, respectiv a unor debite provenite din infracţiuni. Deci, acestea sunt cele trei categorii. La nivel de de judeţ au fost identificate 286 de persoane, printre care avem şi un debit provenit dintr-o infracţiune. Este vorba despre un certificat de revoluţionar, care pe urmă a fost anulat”, a declarat directorul Casei Judeţene de Pensii Satu Mare, Eugenia Sabou.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img