More


  Tinerii sătmăreni, dependenţi de adrenalină

  =

  parkour

  În timp ce majoritatea tinerilor duc o viaţă sedentară, fugind de activităţile fizice, sute de tineri refuză acest mod de viaţă şi aleg exact opusul. Probabil că toţi sătmărenii au văzut prin Satu Mare tineri care aleargă, se caţără, sar peste obstacole sau fac acrobaţii care ar putea părea imposibile pentru cei neobişnuiţi cu mişcarea. Sunt practicanţii de parkour şi frerunning, două discipline relativ noi, dar care au captat atenţia multor oameni în ultimul timp. Alţii preferă rolele sau bicicletele. Orice, numai adrenalină să iasă. Dovadă stau sutele de clipuri postate pe youtube, care vorbesc de la sine despre stilul de viaţă abordat de aceşti tineri extrem de energici.

  Parkour, o sursă de adrenalină
  În spatele săriturilor de pe o clădire pe alta și al acrobaţiilor, există o întreagă filosofie și rutină de antrenament care fac din parkour/freerunning o disciplină complexă. Nici vremea urâtă nu-i sperie pe practicanţii de parkour. Antrenamentele se ţin şi pe ploaie, şi pe vânt, chiar şi pe zăpadă. Salturile spectaculoase şi filmele hollywoodiene cu scene de parkour au promovat aceste mişcări ca și sporturi extreme. În realitate, oricine le poate face, fără riscuri și fără echipament special. Totuşi, practicanţii, odată ce capătă oareşice experienţă, vor să-şi depăşească limita şi încearcă să facă lucruri care îi pun în pericol, aşa că accidentele sunt posibile. Nu puţini au fost cei care au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţe cu diverse fracturi. Dar pasiunea pentru acest sport a fost mai puternică decât rănile pe care le suferă. Drept dovadă, după perioada de convalescenţă, aceştia revin pe teren.

  Mărturie pe youtube
  User-ul sătmărean Urban Parkour România a publicat în data de 21 iunie 2014 un mesaj pe youtube, în care îşi explică paşii pe care i-a urmat în parkour. Chiar dacă recunoaşte că s-a accidentat, nimic nu a putut să îl oprească în drumul său spre parkour. “Am început să fac backflip în vara anului 2013 şi am reuşit cu ajutor. După nu am mai încercat back flip timp de o lună, iar dupa m-am reapucat de backflip….am reuşit să fac backflip de 3 ori, după care am căzut pe genunchi şi am dat de un lemn, această accidentare m-a ţinut departe de parkour timp de 2 săptămâni. Am început să fac din nou backflip în anul 2014. Dar nu am mai putut face acest trick sub nicio formă până când în iunie 2014 am încercat backflip pe fân. BackFlip-ul pe fân a fost un succes şi am reuşit să fac back flip drept şi fără probleme. După câteva zile de antrenament pe fan am încercat pe nisip şi am reuşit de fiecare dată să cad pe picioare. Acum nu mai am probleme cu backflip-ul, este uşor să fac oricând. Am avut nevoie de aproape un an să pierd mental frica. Fizic este o mişcare uşoară”, a spus user-ul Urban Parkour România.

  Sport extrem pentru toate vârstele
  User-ul sătmărean McDani Official Canal a postat un clip în care se pot identifica copii de şase-şapte ani care sunt iniţiaţi în tainele acestui sport extrem de către tineri cu doar câţiva ani mai mari. Aceştia par să se antreneze în curtea unei şcoli din municipiul Satu Mare, profitând de existenţa unei gropi cu nisip care să le atenueze căderea. Mai mult, aceştia sar la un moment dat chiar de la înălţimi de circa doi metri, cu un procedeu pe spate. Deşi pare mai mult decât periculos, tinerii par să se descurce de minune. Şi ca meniul să fie complet, user-ul McDani spune, clar şi răspicat: “Căutăm persoane care vor să înveţe parkour”. Deşi pare să aibă doar vreo 15-16 ani, sătmăreanul pare să aibă un spirit destul de întreprinzător. Totuşi, cel mai complet film postat pe youtube este cel al lui Kallos Tamas, care şi-a prezentat într-un montaj video toată activitatea sa din 2005 şi până în 2013.

  Sătmărenii, tari şi la street riding
  Un alt sport extrem practicat intens de zeci de tineri sătmăreni este street riding-ul. Tineri cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, posesori ai unor biciclete BMX sau biciclete motocros, aceştia pot fi văzuţi sub Podul Decebal sau chiar în Piaţa 25 Octombrie, în timp ce încearcă tot felul de procedee, care mai de care mai spectaculoase. Ca să nu spunem chiar foarte periculoase, dată fiind vârsta fragedă a unor practicanţi. De exemplu, un filmuleţ postat pe youtube de către user-ul sătmărean CANTIsm32 este mai mult decât sugestiv pe această linie. De departe, cele mai tari procedee, dar şi cele mai urâte căzături pot fi vizualizate într-un montaj video postat pe youtube de către user-ul zdarkmind.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img