More

    Tutunul unguresc, învins de ţigările ucrainene

    1

    Tutunul vrac adus din Ungaria a pierdut definitiv bătălia cu ţigările ucrainene de contrabandă. Sătmărenii au început să aducă tutun vrac din Ungaria în urmă cu patru-cinci ani, fabricându-şi ţigările acasă. Un pachet de ţigări fabricate din tutunul respectiv costa cam un sfert din preţul existent în magazine pentru ţigările timbrate, respectiv puţin mai mult de jumătate din preţul ţigărilor ucrainene. Noile restricţii impuse comerţului cu produse accizabile în Ungaria pare să fi pus capăt afacerii cu tutunul vrac. De asemenea, la declinul tutunului adus din ţara vecină a contribuit şi comoditatea sătmărenilor. Decât să piardă vremea cu aducerea tutunului şi cu fabricarea ţigărilor, sătmărenii preferă să le cumpere gata fabricate de la comercianţii de ţigări de contrabandă din pieţele sătmărene. La acest fenomen a contribuit şi faptul că preţul ţigărilor de contrabandă a rămas acelaşi de peste doi ani.

    Tutunul ieftin, soluţie salvatoare
    În urmă cu circa patru ani, fumătorii sătmăreni au găsit o nouă modalitate de a-şi satisface viciul, cumpărând tutun vrac din magazinele din Ungaria. Tutunul se găsea ambalat în pungi şi cutii de diverse gramaje. Pentru câţiva lei, aceştia puteau să-şi cumpere filtrele şi foiţele necesare. În jur de 10-15 lei costa un aparat special pentru fabricarea acestor ţigări. Fenomenul a luat un avânt deosebit, mii de sătmăreni optând pentru ţigările confecţionate manual din tutunul procurat din ţara vecină. La momentul respectiv era o soluţie foarte rentabilă din punct de vedere financiar.
    Introducerea restricţiilor privind comerţul cu produse accizabile în Ungaria a mai scăzut din apetitul sătmărenilor pentru tutunul unguresc. Începând din acest an, cutiile şi pungile de tutun nu mai pot fi cumpărate în magazine alimentare, mall-uri sau staţii de benzină. Ungaria a introdus un monopol de stat asupra vânzării cu amănuntul de tutun, cu scopul declarat de a interzice accesul copiilor la acest tip de produse. În prezent, nu numai tutunul vrac, ci şi ţigările, respectiv băuturile alcoolice pot fi cumpărate doar din magazine specializate.

    Preţ neschimbat la ţigările ucrainene
    Pe lângă uşoara scumpire a tutunului unguresc, sătmărenii au luat în calcul şi cheltuielile de deplasare până la magazinele specializate din ţara vecină. La aceste cheltuieli probabil că au adăugat şi timpul pierdut cu fabricarea ţigărilor. Unii sătmăreni au încercat să facă şi comerţ cu ţigările fabricate acasă, însă după ce şi-au pus adaosul, ţigările au devenit chiar mai scumpe decât cele ucrainene. Contrabandiştii au încercat să contracareze fenomenul tutunului unguresc, ţinând neschimbat de aproape doi ani preţul ţigărilor ucrainene. Sătmărenii pot găsi la orice oră ţigări ucrainene, la preţul de 7-8 lei pachetul. Celebra marcă Jin Ling este cea mai răspândită. De asemenea, sătmărenii pot cumpăra la aproape acelaşi preţ şi ţigări de contrabandă marca Viceroy. Unele dintre pachete au timbru fiscal ucrainean, în timp ce altele provin din magazinele de tip duty-free care funcţionează pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, pe piaţa neagră apar uneori şi alte mărci de ţigări, cum ar fi Dubliss, pachetele fiind vândute cu 9-10 lei.
    Contrabandiştii nu numai că ţin preţurile scăzute, ci chiar oferă discounturi. Dacă clientul ştie să se târguiască, poate obţine preţul de 6 lei pe pachet, cu condiţia să cumpere zece pachete, adică un cartuş întreg. Reducerile pot fi şi mai importante în cazul unor cantităţi mai mari de ţigări.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE