Un împărat roman la Porolissum

 
Porolissum Fest a ajuns la a IV-a ediție
 
 
Sălăjenii, dar nu numai ei, sunt aşteptaţi în acest sfârșit de săptămână, în perioada 16-17 august, la Complexul Arheologic de la Moigrad unde va avea loc cea de-a patra ediţie a „Porolissum Fest” – festival de reconstituire istorică.

 
Potrivit organizatorilor – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, tema „Porolissum Fest” este „Un împărat roman la Porolissum”, a fost aleasă de organizatori pentru că în acest an se împlinesc 1.800 de ani de la vizita împăratului roman Caracalla în Dacia, la Porolissum. 
 
Cei prezenţi la festival vor putea lua parte la excursii, la un concurs de cultură generală despre Porolissum, la concerte sau la bătălii între daci şi romani realizate cu ajutorul trupelor de reconstituire istorică prezente la eveniment. Este vorba despre: trupele din cadrul Asociaţiei „Amicii Muzeului” – Coh III Campestris, Magna Sarmatia, Lupii Daciei Zalău, Nimfele Daciei, Vox Dacorum, Legiunea VM Terra Dacica Aeterna Cluj Napoca, Legiunea XIII Gem – Apulum din Alba Iulia, Lupii Apoulonului – Alba Iulia, Omnis Barbaria – Satu Mare şi Lupii Pustei – Oradea. 
 
Printre atracţiile ediţiei din acest an se numără mâncarea romană, special pregătită pentru publicul participant constând în linte soldăţească şi prăjitură cu miere şi piper, dar şi o tombolă dotată cu un premiu inedit, o spadă romană. 
 
„Porolissum Fest” 2014 va debuta sâmbătă, 16 august, de la ora 10.00, la Complexul Arheologic de la Moigrad, cu o excursie tematică la „Apeductul roman” şi va continua cu un concurs de cultură generală despre Porolissum şi obiectivul vizitat; concurs dotat cu premii (ora 12.00-13.00); primirea trupelor de reenactment şi realizarea taberei militare, repetiţii şi antrenamente cu public (ora 15.00-19.00); concertul trupei Krems – ora 19-20.30; simulare atac nocturn a cetăţii dacice – ora 21.00 – 22.00. 
 
Duminică 17 august, programul va continua de la ora 13.00 cu deschiderea oficială, alocuţiuni legate de momentul istoric recreat, luări de cuvânt din partea oficialităţilor şi organizatorilor; evocarea şi elogiul împăratului Caracalla în vizită la Porolissum; dans arhaic cu Nimfele Daciei; parada trupelor de reconstituire istorică, decernarea diplomelor de participare (ora 13.30 – 14.00); demonstraţiile trupelor romane de reconstituire istorică participante, în onoarea împăratului (ora 14.00 – 14,30); lupte de gladiatori (ora 14.30 – 15.00); reconstituire secvenţă de luptă dintre daci şi sarmaţii iazigi din anul 104 în nord-vestul Daciei – 1910 ani de la respingerea atacului sarmat de către daci (ora 15.00-15.30); reconstituirea unui ritual de sacrificare a unui barbar capturat de către daci (ora 15.30-16.00); bătălia finală – Dacia romană atacată de carpi şi aliaţii lor (ora 16.00-16.45); salutul războinicilor (ora 16.45-17.00); recital muzică folk (ora 17.00-17â.45) şi concertul trupei Ad Hoc (ora 17.50-19.30). 
Iulian Duma

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Afacerea Masca!

Nu degeaba se zice că pe vreme de război și pandemie se fac cele mai babane afaceri. Bine, nu le face omul de rând,...

Resetarea presei, extremă urgență

Din clipa în care încrederea publicului în presă intră în declin, nu mai există, practic, șansa unui guvern de a se sprijini pe un...

Dezvoltarea orașului Livada și bunăstarea locuitorilor, obiectivul principal al conducerii orașului

Primele luni ale lui 2020 găsește primăria din Livada cu o activitate prolifică pe mai multe paliere, investițiile fiind complexe și menite să dezvolte...

Adrian Ștef: ”Voi cere ca subprefecții ALDE să-și prezinte demisia!”

Invitat joi seara în cadrul emisiunii Actualitatea sătmăreană de la Nord Vest TV, fostul președinte al Consiliului județean Satu Mare, Adrian Ștef a declarat...

Câinele Athos, spaima contrabandiștilor. O nouă captură

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației au descoperit și confiscat, în urma unor acțiuni specifice desfăşurate în zona de competenţă, 1.000 pachete...