More


  Un nou scandal interetnic la Carei

  =

  buletin

  Placa cu inscripţia “Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd Naţiunea mea fericită” din ansamblul monumental dedicat lui Avram Iancu din Carei s-a desprins şi s-a spart. Asta le-au spus doi martori oculari reprezentanţilor Poliţiei Carei. În schimb, un alt martor ocular le-a declarat unor consilieri locali, sub protecţia anonimatului, că placa a fost distrusă de un grup de tineri, îmbrăcaţi în tricouri albe. Cele două părţi nu s-au pus de acord nici asupra zilei în care s-a petrecut nefericitul eveniment. Martorii poliţiştilor au precizat că totul s-ar fi petrecut în data de 7 august, în timp ce martorul consilierilor locali susţine că totul ar fi avut loc vineri, 15 august. Deşi nu a fost anunţată de către nimeni, Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu s-a autosesizat şi va suporta cheltuielile prilejuite de reabilitarea monumentului. Mai mult, reprezentanţii Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu fac un apel la raţiune şi la calm.

  Două scenarii şi două tipuri de mărturie. Un singur eveniment regretabil: ansamblul monumental dedicat marelui luptător pentru drepturile românilor din Ardeal – Avram Iancu – a avut de suferit, după ce o placă s-ar fi desprins sau ar fi fost desprinsă. Doi taximetrişti, care se aflau în staţia de taximetre din imediata apropiere a bustului lui Avram Iancu, le-au declarat poliţiştilor că totul s-a întâmplat în data de 7 august 2014. Cei doi martori susţin că au auzit o bubuitură în jurul orei 21.00, după care au văzut placa cu inscripţia “Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd Naţiunea mea fericită” căzută şi spartă la baza bustului Crăişorului Moţilor. Martorii susţin că în apropiere, la circa cinci-şase metri, se afla doar o mamă cu un copil în vârstă de patru ani. Interesant este faptul că ambii taximetrişti sunt de naţionalitate română, astfel încât pare destul de improbabil să fi avut interesul să ascundă vreun fapt reprobabil.

  La polul opus, un martor, care domiciliază în blocul din imediata vecinătate a Pieţei Avram Iancu, le-a declarat unui grup de consilieri locali că în cursul zilei de vineri, 15 august 2014, un grup de tineri, îmbrăcaţi cu tricouri albe, ar fi provocat căderea plăcii de sub bustul lui Avram Iancu. În orice caz, este interesant cum timp de două săptămâni, respectiv timp de trei-patru zile potrivit celuilalt martor, nimeni nu a găsit de cuviinţă să anunţe Primăria municipiului Carei sau Direcţia pentru Culte şi Patrimoniu Satu Mare. Cu atât mai puţin Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu.

  În timp ce toată lumea aruncă cu acuze în stânga şi în dreapta, reprezentanţii Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu s-au autosesizat şi vor lua măsuri urgente de reabilitare a ansamblului monumental. “Este regretabil ce s-a întâmplat, dar trebuie să facem un apel la raţiune şi la calm, să nu aruncăm cu acuze. Să lăsăm autorităţile să facă lumină în acest caz. Până atunci, vom lua măsuri urgente de reabilitare a monumentului. Sper ca această întâmplare nefericită să nu dea curs unor disensiuni. Să nu uităm că trăim, totuşi, împreună în Uniunea Europeană”, a declarat preşedintele Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Mircea Dobra.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img