More


  Zeci de sătmăreni vor să îşi vândă terenurile

  - Advertisement -

  terenuri

  Direcţia Agricolă (DA) Satu Mare a primit până în prezent un număr de 80 de oferte de vânzare a unor suprafeţe de terenuri agricole, în baza noilor reglementări impuse de Legea nr. 17/ 2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan. Direcţia Agricolă a răspuns favorabil în cazul unui număr de zece solicitanţi, urmând să se pronunţe şi în celelalte cazuri.

  La Direcţia Agricolă Judeţeană Satu Mare au fost înregistrate 44 oferte de vânzare pentru suprafaţa de sub un hectar. Au fost eliberate patru avize finale în această categorie. De asemenea, 31 oferte de vânzare pentru suprafaţa cuprinsă între un hectar şi cinci hectare, fiind eliberate şase avize finale. Totodată, au fost depuse trei oferte de vânzare pentru suprafaţa de sub şase hectare şi zece hectare, nefiind eliberat deocamdată niciun aviz final. Direcţia Agricolă nu a dat un aviz final nici în cazul a două oferte de vânzare pentru suprafaţa de sub 11 hectare şi 30 hectare.

  Începând din luna iunie, odatã cu publicarea normelor metodologice a Legii 17/2014, pentru a-şi vinde terenurile agricole din extravilanul localităţilor, proprietarii trebuie să parcurgă mai mulţi paşi şi să obţină mai multe avize. Inclusiv de la Ministerul Apărării Naţionale, dacă terenul se află la mai puţin de 2.400 de metri de “unităţi speciale”, de la Serviciul Român de Informaţii dacă terenul se află la sub 30 de kilometri de graniţă, respectiv de la Ministerul Culturii dacă pe teren sunt situri arheologice. Acest lucru duce în primul rând la o mare întârziere în efectuarea acestor tranzacţii. Practic, cel mai devreme de la găsirea unui posibil cumpărător actele se pot face după minim 40 – 50 zile, dar şi la multă alergătură pentru obţinerea avizelor necesare. Nici nu este de mirare că legea este atacată din toate părţile, de la primarii de comune şi până la proprietarii de terenuri sau potenţialii cumpărători.
  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img