Avantaje pentru ambele părţiÎn virtutea Acordului de asociere încheiat între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, produsele moldoveneşti importate au fost scutite de taxe vamale începând cu 1 septembrie anul curent. Producătorii din Republica Moldova îşi pot deja vinde marfa la preţuri mai bune în România şi în alte state ale Uniunii Europene. Totodată, anularea taxelor vamale pentru produsele moldoveneşti va aduce, în mod sigur, beneficii şi unor firme româneşti. Vor fi avantajaţi exportatorii români, dar şi importatorii care aduceau în ţara noastră produse similare cu cele din Moldova din afara Uniunii Europene.

Odată cu intrarea în vigoare a acordului economic dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, produsele moldoveneşti devin mai ieftine şi au şanse mai mari să câştige bătălia cu produsele similare importate de români din alte state non-UE. Un alt avantaj important pentru mărfurile basarabene, dar şi pentru România, este distanţa mică, ceea ce implică, în mod evident, costuri reduse de transport. Aceste două criterii vor atrage firmele româneşti să aducă mărfuri din Republica Moldova.

Este însă important de precizat că Moldova, fiind o piaţă prea puţin diversificată, nevoia ca importatorii din România să recurgă la produse din afara Uniunii Europene se va menţine, dar va scădea în mare măsură.

În sfârşit, dar nu în cele din urmă, câştigătoare vor fi şi firmele noastre care exportă diverse produse peste Prut. Pentru că, în contextul restrângerii relaţiilor comerciale dintre Republica Moldova şi Rusia, produsele din Uniunea Europeană şi în mod special cele româneşti au de la 1 septembrie cale liberă către consumatorii basarabeni.

Să mai spunem că, în conformitate cu statisticile Comisiei Europene, totalul mărfurilor din Republica Moldova a reprezentat anul trecut doar 0,1% din importurile Uniunii Europene. De asemenea, oficialii de la Bruxelles estimează că anularea taxelor vamale pentru produsele moldoveneşti va avea un impact redus asupra pieţei comunitare. Altfel spus, importurile din Republica Moldova nu vor distorsiona piaţa Uniunii Europene.

Voicu D Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts