More


  Când bați găina care face două ouă pe zi…

  - Advertisement -

  Există în Liga I un fotbalist căruia i s-a făcut o mare nedreptate: Claudiu Keșeru.
  Există în Liga I o echipă care a dat cu piciorul unei comori de 20 de milioane de euro: Steaua București.
  Există în Liga I un antrenor care a avut o orbire inexplicabilă: Costel Gâlcă.
  Să fim bine înțeleși: Gâlcă a făcut o treabă foarte bună la Steaua. E lider în campionat, cu 21 de puncte din 24 posibile (super-procentaj: 87,5%), cu victorii la CFR Cluj și la Petrolul Ploiești. A câștigat, până acum, toate meciurile din Cupa României și din Cupa Ligii. A mers “ceas” în preliminariile Ligii Campionilor, până la ultimul minut al ultimei partide. După patru victorii și o remiză, se profila un meci nul la Sofia, cu Ludogoreț. Dar a venit golul fatidic al brazilianului Wanderson, urmat de prestația suprarealistă a lui Moți la penalty-uri, și totul s-a prăbușit.
  Să recapitulăm: 7 – 0 – 1 în campionat (golaveraj 20-6), 5 – 1 – 1 în cupele europene (golaveraj 14-4), 1 – 0 – 0 în Cupa României (3-0), 1 – 0 – 0 în Cupa Ligii (2-1). Bilanț general: 14 – 1 – 2, adică 14 victorii, un egal și două înfrângeri (ambele cu 0-1), golaveraj 39-11.

  Excelent bilanț!
  Și totuși, Gâlcă a ratat marele obiectiv al sezonului: calificarea în grupele Champions League. Dureros, dramatic, cu egalare în ultimul minut și cu penalty-uri halucinante, dar tot eliminare se numește. Iar dincolo de caracterul suprarealist al înfrângerii de la Sofia, există și o explicație fotbalistică: orbirea cu Keșeru. S-a întâmplat în partida-tur cu campioana Bulgariei. Fără un atacant veritabil pe gazon, Steaua s-a zbătut ca peștele pe uscat. căutând izbăvirea prin mijlocașii ofensivi. A ratat un penalty (prin Chipciu), a marcat târziu, în minutul 88, golul unei victorii la limită (grație aceluiași Chipciu), dar n-a fost suficient. Cu Keșeru pe teren, Steaua își putea asigura calificarea încă de la București. O victorie la două-trei goluri diferență era perfect posibilă în fața unor bulgari, totuși, modești. Dar Gâlcă s-a încăpățânat să-l țină pe bancă pe fotbalistul care cu patru zile înainte marcase de șase ori în poarta Pandurilor! Acum, Gâlcă pare lămurit în privința lui Keșeru. Golurile cu Aalborg și cel de la Ploiești trebuie să-l fi convins că băiatul acesta e o mină de aur: are un “stâng” devastator și un “cap” formidabil. Nu întâmplător, Keșeru este liderul golgeterilor din Liga I:
  1. Keșeru (Steaua) – 10
  2. Tade (CFR Cluj) – 9
  3. Tamuz (Petrolul) – 7
  4. N’Doye (Tg. Mureș) – 5
  Așadar, Keșeru este singurul român din “cvartetul tunarilor”, alături de un francez, un nigerian și un senegalez. Următorii români din top sunt la distanță de ani-lumină, având câte patru goluri, iar următorii steliști (Chipciu, Ad. Popa, Sânmărtean și Varela) au câte două goluri!
  Rezervă în primele meciuri din campionat, titular în ultima vreme, Keșeru a jucat 539 de minute în 8 partide (în medie, 67 de minute pe meci). A înscris 10 goluri: șase cu Pandurii, două cu Gaz Metan, unul cu Petrolul și unul cu Rapid. Asta înseamnă, în medie, un gol la 54 de minute. Și mai înseamnă că el, Keșeru, deși a fost uneori rezervă, a înscris jumătate din golurile Stelei. Altfel spus, cât toți colegii săi la un loc!
  Adăugând patru goluri în cupele europene (unul cu Aktobe, trei cu Aalborg) și două în Cupa Ligii (”dubla” din Giulești), bilanțul se rotunjește: 16 goluri în acest sezon. Și suntem abia în septembrie!
  Ar mai fi un amănunt: Keșeru este un jucător extrem de disciplinat. Un singur cartonaș galben în opt etape, nicio eliminare. Asta înseamnă că te poți baza pe el, că nu va fi suspendat când îți arde buza mai tare.
  Dacă aș gândi egoist, aș prefera ca Steaua să joace în grupele Europa League, unde va obține multe puncte și probabil se va califica în primăvara europeană, și nu în Champions League, unde are rezervat prin tradiție locul 4, cu două-trei puncte și cu înfrângeri umilitoare. Punctele din Europa League contează enorm la coeficientul UEFA al României, ducându-ne din nou în situația de a înscrie două echipe în Champions League, dintre care una direct în grupe.
  Dar astfel de calcule nu și le poate permite Gâlcă, antrenorul care trebuie să aducă Stelei nu doar puncte, ci și bani. Or, ratarea din “dubla” cu Ludogoreț a alungat grămada cu galbeni înghițită de cocoșul din “Punguța cu doi bani”. În loc să fie bun și înțelept ca moșul din poveste, Gâlcă a jucat rolul băbuței nesăbuite: și-a prigonit găina care-i făcea două ouă pe zi.

  Grigore Cartianu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img