More

  Centru ultramodern de recuperare, inaugurat la Satu Mare

  centru

  Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Handicap Satu Mare, situat pe strada George Călinescu nr. 1, a fost inaugurat ieri, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale. Centrul oferă servicii de specialitate adaptate la nivelul şi potenţialul de dezvoltare a fiecărui copil în parte, precum şi tipului de dizabilitate sau a gradului de handicap.

  Un centru necesar
  La inaugurarea centrului au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, secretarul judeţului, Mihaela Crasnai, viceprimarii municipiului Satu Mare, Radu Roca şi Marcela Papici, conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), copii, părinţi, bunici. După cuvântul de deschidere al directorului DGASPC, Octavian Apan, care a precizat că centrul era necesar pentru copiii cu dizabilităţi din judeţ, şefa centrului, Liliana Fabian, a mulţumit autorităţilor judeţene şi locale pentru implicare, precum şi Fundaţiei “SERA” România, care a finanţat lucrările de construcţie. Afirmând că pentru Consiliul Judeţean sistemul de protecţie şi învăţământul sunt foarte importante, Adrian Ştef a adăugat că trebuie sprijiniţi copiii defavorizaţi. “Ne străduim să fim alături de aceşti copii şi să-i ajutăm atât direct cât şi prin intermediul DGASPC. În cele trei luni de când funcţionează acest centru, aici au fost trataţi 60 de copii cu diferite probleme şi 30 de copii proveniţi din casele de tip familial. Felicit pe cei care au făcut acest centru şi îi asigur de tot sprijinul Consiliului Judeţean”, a mai spus Ştef.

  Viceprimarul Marcela Papici a arătat că a fost alături de acest proiect încă de la început, din 2012, şi şi-a exprimat bucuria că, după foarte multă muncă, a putut fi realizat. De asemenea, viceprimarul Radu Roca a arătat că deschiderea acestui centru a fost o necesitate pentru judeţul şi municipiul Satu Mare pentru că sunt foarte mulţi copii cu dizabilităţi ai căror părinţi nu dispun de resursele financiare necesare tratării acestora, iar tratamentul de aici este gratuit.

  Investiţie de peste 250.000 de euro
  În continuare, directorul adjunct al DGASPC, Eugenia Ardelean, a arătat că centrul inaugurat ieri reprezintă o necesitate majoră deoarece copiii trebuie să înceapă recuperarea la o vârstă cât mai fragedă. Centrul oferă servicii de specialitate adaptate la nivelul şi potenţialul de dezvoltare a fiecărui copil în parte, precum şi tipului de dizabilitate sau a gradului de handicap. Lunar, în acest centru sunt trataţi 90 de copii, serviciile fiind oferite de 12 specialişti. Centrul de Recuperare a Copilului cu Handicap se distinge prin terapii specifice individuale de asistenţă socială, kinetoterapie, masaj şi balneoterapie, terapie de grup, consiliere pedagogică, logopedie şi terapie ocupaţională. Totodată, directorul economic al DGASPC, Marcela Pop, a precizat că cei circa 250.000 de euro necesari pentru construcţia clădirii au fost asiguraţi de Fundaţia “SERA” România, iar Consiliul Judeţean a contribuit cu dotările necesare. De asemenea, şi părinţii sau asistenţii maternali au declarat că centrul le este de mare ajutor, deoarece până acum erau nevoiţi să se deplaseze în alte judeţe.

  După un scurt spectacol prezentat de copiii cu handicap, autorităţile au tăiat panglica inaugurală după care a fost vizitat centrul.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE