Concert extraordinar în deschiderea Zilelor Muzicale Sătmăreneconcert

La Filarmonica “Dinu Lipatti” Satu Mare a debutat joi seara cea de-a 37-a ediţie a Festivalului Internaţional “Zilele Muzicale Sătmărene”, manifestare din cadrul stagiunii 2014-2015. Evenimentul este organizat de Filarmonica “Dinu Lipatti” Satu Mare în colaborare cu Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria Municipiului Satu Mare şi Consiliul Local Satu Mare şi se va desfăşura în perioada 25 septembrie – 16 octombrie. La uvertura festivalului, care s-a desfăşurat în faţa unei săli pline, au participat şi oaspeţii din Wolfenbuttel, alături de fostul primar Iuliu Ilyes şi de deputatul Erdeyi Istvan.

Concertul de deschidere al festivalului a fost dirijat de maestrul Mihnea Ignat din Spania, care l-a avut ca solist pe pianistul Mihai Ungureanu. Spectacolul muzical a debutat cu Cinci tablouri din Transilvania BB 103, de Bartok, urmat de superba prestaţie a pianistului Mihai Ungureanu, care a interpretat Concertino în stil clasic op.3, de Lipatti. Mihai Ungureanu este un talent al României, al ţării care a dat lumii muzicale pianişti precum Dinu Lipatti, Clara Haskil şi George Lupu. Repertoriul lui cuprinde cele mai mari opere clasice, cu concerte de pian de la Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Liszt, Dvorak, Rachmaninov, Ceaikovski, şi până la Gershwin, dar şi compoziţii ale artiştilor români, precum Bentoiu, Enescu, Lipatti, Silvestri. Prima parte s-a încheiat cu un scurt bis din opera lui Lipatti al panistului Mihai Ungureanu.

În partea a doua a concertului, orchestra filarmonicii sătmăerene, condusă magistral de tânărul dirijor Mihnea Ignat, a interpretat extraordinar una din cele mai dificile compoziţii ale lui Ceaikovski, aceasta fiind Simfonia a V-a în mi minor op. 64. Mihnea Ignat este probabil cel mai proeminent reprezentant al noii generaţii de dirijori români. El a colaborat cu orchestre şi solişti de renume mondial din toată Europa. Spectacolele vor continua duminică şi luni la Satu Mare şi Carei cu un recital Corelli susţinut de “Trio Ricercando il Baroco”, format din Mirela Capătă – vioară, Ilse Herbert – violoncel şi Ecaterina Botar – clarinet. Tot luni şi tot la Carei va avea loc lansarea cărţii “Ştefan Ruha – O viaţă în constelaţia lucrării”, autor dr. Mirela Capătă, în prezenţa editorului: profesorul Gavril Ţărmure.

Pavel Prodaniuc

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts