Consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre prin care se înăspreşte regimul contravenţiilor pe raza municipiului Satu Mare. Iniţiatorul acestui proiect este consilierul UDMR Masculic Csaba. “Având în vedere răspăndirea alarmantă a florei care poate cauza prejudicii asupra stării de sănătate a populaţiei şi în mod special a celor cu potenţial alergen (iarba pârloagelor – Ambrosia artemisiifolia) pe spaţiile verzi din faţa imobilelor, în curţi, grădini, terenuri arabile intravilane, respectiv numărul alarmant de îmbolnăviri semnalate şi considerănd că asigurarea şi păstrarea curăţeniei pe teritoriul municipiului Satu Mare, respectarea normelor de igienă constituie o obligaţie fundamentală a cetăţenilor, apreciez că se impune completarea Hotărârii Consiliului Local nr. 33/03.03.2011. Astfel, pentru o reglementare corectă şi completă a situaţiilor sesizate şi constatate în teren, pentru asigurarea eficienţei actului administrativ cu caracter normativ, pentru prevenirea cazurilor de îmbolnăvire şi răspăndire a fenomenului semnalat consider necesară aprobarea completărilor propuse. Menţionez faptul că la ora actuală pe teritoriul statului vecin, în special în judeţul limitrof Szabolcs-Szatmár-Bereg, este alertă maximă privind poluarea cu această specie cu potenţial alergen. Faţă de cele prezentate mai sus, supun aprobării dvs. prezentul proiect de hotărâre pe care îl consider legal şi oportun”, a arătat Masculic Csaba.
Pe cale de consecinţă, nedistrugerea buruienilor care pot cauza prejudicii asupra stării de sănătate a populaţiei şi, în mod special, a celor cu potenţial alergen – iarba pârloagelor – Ambrosia artemisiifolia – de pe spaţiile verzi din faţa imobilelor, curţilor, grădinilor, terenurilor arabile intravilane prin scoaterea rădăcinilor, smulgere sau cosire de către proprietarii sau deţinătorii imobilului sau a terenului se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
De asemenea, sătmărenii care îşi spală covoarele pe domeniul public riscă o amendă de la 100 la 300 lei, iar cei care îşi scutură carpetele, preşurile sau alte obiecte de pe balcoane, dacă prin acest lucru se provoacă disconfort vecinilor, riscă o amendă de la 100 la 200 lei. Scandalagiii trebuie să ştie că deteriorarea mobilierului urban, a cabinelor telefonice, a automatelor pentru vânzarea de tichete sau bilete, a spaţiilor de joacă pentru copii, a dotărilor din bazele sportive sau zonele de agrement se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.500 lei. Sătmărenii care vor să se răcorească pe timp de vară într-un mod mai neconvenţional trebuie să ştie că scăldatul și spălatul de către persoanele fizice în fântâni arteziene, cișmele și lacurile amenajate pe domeniul public se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 – 1.500 lei.
Totodată, proprietarii, deţinătorii şi însoţitorii animalelor de companie sunt obligaţi să deţină asupra lor mijloace specifice proprii – pungi sau mănuşi – şi să cureţe locurile unde acestea şi-au satisfăcut necesităţile fiziologice. Nerespectarea acestei obligaţii se sancţionează cu amendă de la 100 la 300 lei.
Ciprian Bâtea