Două biserici sătmărene sfinţite la final de săptămânăhurez

PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, a sfinţit, în acest sfârşit de săptămână, două biserici din judeţul Satu Mare, ambele aflate în Protopopiatul Ortodox Carei. Dacă înalta faţă bisericească a sfinţit sâmbătă Biserica Ortodoxă din Răduleşti, ieri a fost târnosită şi Biserica Ortodoxă din Hurezu Mare. În ambele cazuri, după slujba de sfinţire, PS Iustin Sigheteanu a oficiat câte o Liturghie Arhierească.

Moment înălţător la Răduleşti
Prima biserică sfinţită de PS Iustin Sigheteanu la acest sfârşit de săptămână a fost cea de la Răduleşti. La manifestare au fost prezente autorităţi judeţene şi locale, fii ai satului, precum şi invitaţi sau credincioşi din satele din împrejurimi. După slujba de sfinţire a bisericii, episcopul vicar a oficiat o Liturghie Arhierească, fiind ajutat de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul ortodox de Carei, Marian Crainic, şi preotul paroh local, Marius Pop.

Înalta faţă bisericească s-a arătat încântată de realizările reuşite de credincioşii din Răduleşti alături de părintele paroh, care, la rândul său, i-a mulţumit episcopului vicar că s-a deplasat până la Răduleşti şi a sfinţit biserica din localitate, creând în acest fel un moment înălţător pentru toţi credincioşii.

Biserică veche, înlocuită cu una nouă la Hurezu Mare
A doua biserică sfinţită de PS Iustin Sigheteanu a fost biserica cea nouă, construită la Hurezu Mare. În această localitate exista o biserică veche, de prin anul 1700, care nu mai putea fi restaurată şi nici folosită de credincioşi. Cu ocazia sfinţirii, biserica de aici a primit şi hram nou: Sfinţii Martiri Brâncoveni. La slujba de sfinţire, precum şi la Liturghia Arhierească ce a urmat, Prea Sfinţia Sa a fost ajutat de un sobor de preoţi printre care şi protopopul ortodox de Carei, Marian Crainic, şi preotul paroh local, Iuliu Ardelean. La eveniment au fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul comunei Supur, Vasile Adrian Şteţ, fii ai satului şi alţi invitaţi.

PS Iustin Sigheteanu şi-a exprimat bucuria că, după 15 ani de trudă, credincioşii din Hurezu Mare au reuşit să construiască o biserică atât de frumoasă. “În urmă cu 15 ani, credincioşii din această localitate s-au hotărât să construiască o biserică nouă, deoarece pe cea veche nu o mai puteau folosi. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi al multor oameni de bine, în cele din urmă s-a reuşit ridicarea acestei biserici, pe care o putem considera un adevărat monument arhitectonic pentru această localitate. Azi am sfinţit această biserică, cu toate că nu este încă împodobită cu pictura interioară, tocmai ca aceşti minunaţi credincioşi din Hurezu Mare să aibă unde să vină şi să se roage”, a precizat PS Iustin Sigheteanu, care l-a felicitat pe preotul Iuliu Ardelean pentru cei 40 de ani de păstorire neîncetată a credincioşilor din acest sat.

La rândul său, preotul paroh din Hurezu Mare i-a mulţumit episcopului vicar pentru că a sfinţit noua biserică şi i-a urat multă sănătate. “Atât pentru mine, cât şi pentru toţi cedincioşii din sat, prezenţa PS Iustin Sigheteanu a însemnat o bucurie sufletească. A fost ca o înălţare la ceruri”, a mai spus parohul local.

La fel ca şi în cazul celei de la Răduleşti, sărbătoarea de la Hurezu Mare s-a încheiat cu o agapă creştinească.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts