Guvernul Ponta ajută mediul de afacerisedinta

Guvernul Ponta vine în sprijinul mediului de afaceri printr-un program destinat firmelor care în perioada următoare creează noi locuri de muncă. Programul, prezentat de şeful Serviciului Monitorizare din cadrul Instituţiei Prefectului, Ramona Antonescu, în cadrul şedinţei de ieri a Comisiei de Dialog Social, are ca obiectiv dezvoltarea regională. Potrivit prezentării făcute, întreprinderile noi create, dar şi cele aflate în activitate, care vor crea noi locuri de muncă, vor primi din partea Guvernului un ajutor de stat pentru plata salariilor pentru aceste noi create locuri de muncă. Bugetul alocat pentru Regiunea de Nord-Vest este de 2.700 de milioane de lei, iar suma maximă care poate fi alocată unei intreprinderi în această regiune este de 37,5 milioane de lei. Prima sesiune de înscriere în cadrul acestui program se desfăşoară în perioada 22 septembrie – 17 octombrie, ordonanţa de Guvern nr. 332/2014 fiind actul normativ care confirmă acest ajutor. Preşedintele Filialei Satu Mare a Patronatului Național Român, Cirpian Costea, s-a arătat încântat de acest ajutor afirmând că o mare companie din Germania doreşte să investească la Satu Mare şi că doreşte să prezinte reprezentanţilor acestei companii ajutoarele acordate de stat.

Tot cu aceeaşi ocazie consultantul Centrului de Informare pentru IMM Satu Mare, Cristian Raţiu, a prezentat schema de minimis “Locuri de muncă subvenţionate”, instituită prin proiectul “Locuri de muncă pentru TINEri”, prin care sunt subvenţionate în totalitate, din fonduri europene, salariile absolvenţilor anului 2014. Înscrierea în cadrul schemei de minimis se face on-line, cererile tip putând fi preluate de pe site-ul www.aippimm.ro. Ajutorul de minimis se acordă IMM-urilor sub formă de sume nerambursabile, pentru acoperirea cheltuielilor salariale complete cu angajaţii, valoarea maximă a subvenţiei acordate pentru plata salariului net este de 900 lei/lună pentru studii medii şi 1.300 lei/lună pentru studii superioare. Numărul maxim orientativ de posturi care vor face obiectul subvenţionării, în funcţie de categoria în care se încadrează beneficiarul este de trei, pentru microîntreprinderi, de şapte pentru întreprinderi mijlocii, şi de 15 pentru cele mari.

La şedinţă au participat şi o parte a actorilor Teatrului de Nord, care şi-au exprimat speranţa că problema salariilor va fi rezolvată. Preşedintele interimar al Sindicatului Liber “Scena”, Carmen Frăţilă, a atras însă atenţia asupra faptului că pe data de 14 octombrie ar trebui să înceapă lucrările de reabilitare a Teatrului de Nord, dar până acum nu se ştie nimic concret despre acest aspect. “Ar fi păcat să pierdem peste 3 milioane de euro dacă nu se încep lucrările la timpul prevăzut”, a mai spus Frăţilă. Prefectul Eugeniu Avram a arătat că se va informa despre stadiul acestor proceduri şi îi va informa pe angajaţii Teatrului despre acest aspect.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts