Încă o săptămână pentru plata dărilor locale fără penalităţiimpozite

Sătmărenii mai au la dispoziţie exact o săptămână să-şi achite taxele şi impozitele locale fără majorări, iar celor care vor face acest lucru începând cu data de 1 octombrie li se va percepe o majorare de întârziere de 2% pe lună pentru suma datorată bugetului local. Până ieri, circa 60% dintre contribuabilii sătmăreni şi-au achitat integral aceste taxe.

Activitatea ghişeelor poate fi prelungită
Contribuabilii sătmăreni îşi mai pot achita taxele şi impozitele locale fără majorări până la data de 30 septembrie. Potrivit şefului Biroului de Executare Silită al Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare, Dan Mirel, celor care-şi vor achita aceste taxe după această dată li se va percepe o majorare de întârziere de 2% pe lună din suma restantă de achitat. “Pentru a evita plata acestor majorări de întârziere, le recomand tuturor contribuabililor sătmăreni să se prezinte la sediul instituţiei noastre şi să achite integral impozitul sau taxele locale pe acest an. De asemenea, le mai recomand să vină din timp pentru a-şi achita aceste taxe pentru a nu se produce cozi şi înghesuială la ghişee în zilele de 29 şi 30 septembrie”, a declarat Dan Mirel.

Totodată, oficialul DITL a mai precizat că aceste taxe pot fi achitate în fiecare zi de luni până joi, între orele 8.00 şi 17.00. “În cazul în care vom observa că va fi înghesuială şi va fi necesar, vom recurge la prelungirea programului de activitate a ghişeelor instituţiei în zilele de 29 şi 30 septembrie. Sperăm, însă, că sătmărenii nu se vor lăsa cu plata acestor sume până în ultima zi”, a mai spus Dan Mirel. Ieri, spre exemplu, la ghişeele DITL nu era înghesuială, doar câţiva sătmăreni fiind prezenţi pentru a-şi achita taxele locale.

Sătmărenii mai au şi varianta plăţii on-line a acestor taxe prin Sistemul Naţional Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar, pe site-ul www.ghiseul.ro.

Circa 60% dintre contribuabili şi-au achitat taxele
Până la această dată, circa 60% dintre contribuabilii sătmăreni persoane fizice şi-au achitat integral taxele şi impozitele locale. Astfel, din cei peste 42.000 de contribuabili înregistraţi, până acum circa 30.000 şi-au achitat datoriile faţă de bugetul local al municipiului Satu Mare. “Din datele pe care le deţinem, se pare că cei mai buni platnici în cazul persoanelor fizice au fost proprietarii de clădiri”, a punctat Dan Mirel.

Procentul persoanelor juridice care şi-au achitat aceste taxe este ceva mai mic, circa 53%, astfel că din cei circa 3.000 de contribuabili şi-au achitat taxele circa 1.700. “Situaţia este schimbată în acest caz, persoanele juridice proprietari de autovehicule sunt cei mai buni platnici. În cazul persoanelor juridice procentul nu este concludent deoarece majoritatea îşi plătesc aceste taxe doar în ultima zi prin virament bancar”, a mai spus oficialul DITL.

În ceea ce priveşte majorarea impozitelor, Dan Mirel a afirmat că ultima acţiune de acest gen s-a petrecut anul trecut, când impozitele au fost majorate cu 16%, iar următoarea poate avea loc cel mai devreme începând cu data de 1 ianuarie 2016, iar majorarea se va produce, dacă se va întâmpla acest lucru, cu cel mult 9%.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts