Numărul mamelor minore creşte an de an în Sătmarmame

Aproape o sută de minore au devenit mame în cursul acestui an, potrivit statisticilor furnizate de Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare. Marea majoritate a acestora provin din mediul rural, în special din rândul familiilor dezorganizate.

Conform celor declarate de purtătorul de cuvânt al SJU Satu Mare, Constantin Demian, numărul mamelor minore este în creştere la Satu Mare. Astfel, anul trecut, au fost înregistrate 112 mame cu vârste mai mici de 18 ani, în timp ce în acest an, până în prezent numărul acestora a ajuns la 98. “Sunt convins că până la finele anului numărul mamelor minore va mai creşte şi estimăm că până la finele acestui an cel puţin 130 de mame cu vârste de sub 18 ani vor naşte la Satu Mare. Se poate constata, aşadar, că numărul mamelor minore creşte de la an la an”, a precizat Constantin Demian. La fel ca şi anul trecut, cea mai tânără mămică ce a născut la Satu Mare abia a împlinit 12 ani.

În cazul mamelor minore, Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Spitalului Judeţean, împreună cu serviciul omonim din comuna din care acestea provin, efectuează o anchetă socială pentru a se vedea dacă copilul are condiţii decente de creştere şi dezvoltare. În cazul în care aceste condiţii nu sunt îndeplinite, nou-născutul este cedat spre creştere şi îngrijire familiei mamei minore sau, după caz, este dat în plasament familial. “În cazul în care mamele minore sunt căsătorite nu se mai face această anchetă socială. Spre exemplu, anul trecut, 21 din cele 112 mame minore erau căsătorite”, a mai afirmat Constantin Demian.

Tot anul trecut s-a înregistrat şi un caz mai aparte când mama minoră era internată la Secţia Pediatrie împreună cu fiul său, iar tatăl era internat, exact în aceeaşi perioadă de timp, la Secţia Chirurgie Infantilă a Spitalului Judeţean. Cu alte cuvinte, toată familia, tată, mamă şi copil, erau internaţi în secţiile destinate copiilor.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts