More


  Opinii prezidenţiale despre prezidenţiabili

  =

  Nu mai miră pe nimeni că pe măsură ce se apropie sfârşitul mandatului său, Traian Băsescu caută, găseşte şi nu ratează nicio ocazie pentru a-i critica dur, în văzul şi auzul tuturor, pe candidaţii la prezidenţiale. O face însă selectiv, ţintele sale predilecte sunt Klaus Iohannis, Victor Ponta sau candidatul Monica Macovei. Şi este lesne de constatat că despre Elena Udrea aprecierile nu contenesc, depăşind orice limită a bunului simţ.

  Astfel, despre candidatul ACL, Klaus Iohannis, Traian Băsescu a spus recent că este “o necunoscută” şi “un om ascuns şi neclar”, numindu-l “premierul Grivco” şi un “instrument al lui Voiculescu şi Antonescu”. De asemenea, forţându-se să hăhăiască, (încă) şeful statului s-a întrebat retoric cum poate un profesor de fizică să îşi facă şase case. Ce efecte ar putea avea aceste critici?

  Este mai mult decât limpede că fără electoratul lui Traian Băsescu, candidatul ACL nu poate câştiga alegerile prezidenţiale. Pe fondul criticilor, electoratul fidel actualului preşedinte s-ar putea să nu se prezinte la vot în turul al doilea pentru a-l vota pe Klaus Iohannis.

  Pe de altă parte, ostilitatea lui Traian Băsescu faţă de Klaus Iohannis ar putea influenţa şi primul tur al scrutinului, mărind distanţa dintre locul I şi locul II. Ceea ce ar genera o demobilizare a electoratului de dreapta. Dar pentru Traian Băsescu nu are importanţă acest lucru. Eşecul lui Klaus Iohannis ar oferi o şansă în plus ambiţiilor stupide de mărire a febleţei prezidenţiale, Elena Udrea.

  În ceea ce îl priveşte pe Victor Ponta, (încă) şeful statului a afirmat că dacă va câştiga prezidenţialele, îi va aduce la Cotroceni pe “baronii” împreună cu care şi-a propus “să ardă băsismul”. Dar pe Victor Ponta nu are cum să-l afecteze criticile lui Traian Băsescu. Conflictul dintre cei doi este unul mai vechi şi bine cunoscut de electorat, avantajându-l la urne pe actualul premier. Victoria sa va fi cu atât mai concludentă cu cât echipa de campanie pe care o are va avea capacitatea să mobilizeze la urne pe cât mai mulţi din cei dezinteresaţi până acum de alegeri.

  Despre Monica Macovei, Traian Băsescu a afirmat că a făcut mai multe compromisuri şi nu l-a ajutat nici în contextul suspendărilor. I-a fost alături doar pentru a-şi consolida statutul de om politic care apără democraţia. Adică, a făcut-o din interes şi nu din convingerea că cele două suspendări au fost nedemocratice. Elena Udrea este singurul prezidenţiabil pe care Traian Băsescu a anunţat că îl susţine pentru că este “unicul candidat onest”. Despre şansele ei a afirmat că atâta timp cât Elena Udrea crede că poate intra în turul al doilea al prezidenţialelor, îi va susţine această credinţă.

  Nu încape, aşadar, nicio îndoială că opiniile preşedintelui Traian Băsescu despre prezidenţiabili au un scop strategic exclusiv, care o include totuşi pe Elena Udrea, tot exclusiv.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img