Patru personalităţi vor fi comemorate la CareiDirecţia de Cultură a municipiului Carei comemorează în această săptămână patru personalităţi ale culturii careiene: miercuri, 24 septembrie – dr. Neţa Iercoşan, joi 25 septembrie – Francisc Pall, vineri, 26 septembrie – Fényi István şi duminică, 28 septembrie, Ştefan Ruha István. În zilele respective vor fi depuse coroniţele culturii la busturile, plăcile memoriale sau mormintele personalităţilor. Dr. Neţa Iercoşan a fost o personalitate remarcabilă a culturii careiene. A fost un reputat arheolog, profesor de istorie, muzeograf, cercetător ştiinţific la Muzeul Judeţean Satu Mare, secţia din Carei, apoi director al Muzeului Orăşenesc din Carei. A încetat din viaţă la doar 48 ani, în 24 septembrie 1999. Mormântul său se află în Cimitirul Mestereszi.

Francisc Pall a fost unul dintre cei mai importanţi istorici români, originar din Carei. A fost şef de secţie la Institutul de istorie-arheologie din Cluj, membru al Academiei de ştiinţe sociale şi politice. Se stinge din viaţă la 25 septembrie 1992. Bustul lui Francisc Pall se află în curtea bisericii greco-catolice Sf. Andrei. Fényi István, originar din Căpleni, a fost poet, traducător şi profesor de limba maghiară. A decedat la 26 septembrie 2000. Placa memorială se află pe blocul în care a locuit, din cartierul Republicii.

Ştefan Ruha István a fost un celebru violonist originar din Carei, dirijor şi profesor universitar. Absolvent al Conservatorului Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, a fost laureat al primei ediţii a Festivalului Internaţional George Enescu din 1958, i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române “pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice şi cinematografiei” în 1964 şi distincţia de Cetăţean de onoare al municipiului Carei în 1997. S-a stins din viaţă la 28 septembrie 2004. Mormântul marelui artist se află în Cimitirul Reformat.
Pavel Prodaniuc

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts