Prefectul Eugeniu Avram a dispus formarea unei echipe mixte de control care îi vor verifica pe toţi precupeţii din pieţele municipiului Satu Mare, asta după ce pensionarii sătmăreni au atras atenţia la şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, care a avut loc ieri, că majoritatea celor care vând la tarabe nu sunt producători autentici. Totodată, prefectul a dispus Direcţiei Agricole Satu Mare să verifice la sânge modul în care primăriile din judeţ eliberează certificate de producător.
Intermediarii saltă preţurile
În cadrul şedinţei, pensionarii sătmăreni au solicitat autorităţilor măsuri pentru eliminarea intermediarilor din pieţele agroalimentare din municipiul Satu Mare. Potrivit acestora, majoritatea precupeţilor din pieţele sătmărene nu au certificat de producător sau, chiar dacă au, nu arată nici pe departe ca un producător. “Nu înţeleg cum cei care administrează pieţele nu văd niciodată cum vin producătorii autentici cu semiremorcile, iar produsele aduse de aceştia sunt preluate imediat de intermediari, care apoi le vând. Din cauza acestor intermediari preţurile din pieţe sunt atât de mari. Mai există şi un alt aspect. Sunt unii producători care cu adevărat produc legume şi fructe, însă când vin la piaţă mai cumpără şi de la alţi producători. Majoritatea celor care vând în pieţe se vede de la o poştă că nu sunt producători, nu trebuie să fi specialist pentru aşa ceva”, a arătat colonelul în rezervă Mircea Blideran, vorbe întărite şi de ceilalţi pensionari prezenţi la şedinţă.
Şeful Administraţiei Domeniului Public, Cristian Bozai-Vodă, a precizat că nimeni nu poate închiria un loc în niciuna din pieţele din Satu Mare dacă nu prezintă un certificat de producător. “Modul în care sunt eliberate aceste certificate ar trebui verificat la primării. Atâta vreme cât prezintă un astfel de certificat, nu putem să nu le închiriem o masă”, a mai precizat Bozai-Vodă. La aceste spuse, pensionarii au afirmat că de vină sunt primăriile din judeţ care acordă foarte uşor certificatele de producător.
De asemenea, şeful ADP a mai precizat că au fost cazuri în care unele persoane au prezentat o împuternicire notarială prin care se atestă faptul că sunt împuternicite de producători să le vândă produsele în pieţe, însă nu a fost permis acest lucru. Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, Florentin Vlad a dat asigurări că nu au fost înregistrate cazuri în care producătorul să fie obligat să vândă produsele unui intermediar la preţul fixat de acesta.
Controale la sânge
Prefectul Eugeniu Avram a dispus Direcţiei Agricole să verifice modul în care primăriile emit certificatele de producător către solicitanţi şi să prezinte o analiză a celor constatate. Totodată, a solicitat formarea unei echipe mixte, formată din reprezentanţi ai tuturor instituţiilor abilitate care să verifice pe absolut toţi comercianţii din pieţele sătmărene. “Trebuie să încurajăm pe oamenii cinstiţi, care-şi câştigă existenţa muncind, şi să-i eliminăm pe speculanţi şi pe cei necinstiţi”, a precizat prefectul. Totodată, reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai solicitat să fie făcute controale drastice în pieţe în vederea combaterii comerţului de ţigări de contrabandă, a comerţului ilicit precum şi a valutiştilor.
Tot în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, directorul Casei de Ajutor Reciproc al Pensionarilor, Lucian Marişca, a solicitat ajutorul Prefecturii pentru a determina Primăria Satu Mare să acorde o scutire de impozit pentru clădirile instituţiei, aşa cum se întâmplă şi în alte municipii reşedinţe de judeţ din ţară. “Primăria nu se îmbogăţeşte din acest impozit, dar pe noi ne ajută foarte mult”, a mai spus Marişca.
Florin Dura