More

    Primul clopoţel a sunat şi după gratii

    gratii

    A început şcoala şi pentru persoanele private de libertate. Anul acesta sunt înscrişi la cursurile de şcolarizare ale Penitenciarului Satu Mare un număr de 21 de elevi. Unii abia învaţă să facă bastonaşe, în timp ce alţii împrumută deja cărţi din biblioteca penitenciarului. Activităţile şcolare sunt pentru mulţi o alternativă de petrecere a timpului liber, în timp ce pentru alţii o modalitate de reducere a pedepsei.

    Nouă analfabeţi şcolarizaţi dintr-un foc
    Anul acesta un număr de nouă persoane s-au înscris pentru clasele I-IV şi 12 persoane la cursurile de gimnaziu. Aceştia vor fi îndrumaţi de cadrele didactice ale Şcolii Gimnaziale “Grigore Moisil”, după o curriculă şcolară similară cu cea a elevilor. Marele avantaj al acestor cursuri este diploma pe care nu se fac menţiuni cu privire la absolvirea cursurilor în interiorul penitenciarului. “Avem nouă elevi înscrişi în clasele I – IV simultan şi 12 în clasele V – VIII. Cursurile I – IV se desfăşoară de dimineaţă şi până la prânz, iar de după-masă vin cei de la gimnaziu. Curiccula este identică cu cea a elevilor din şcolile normale. Profesorii, la fel, sunt aceiaşi, sunt calificaţi. Există similitudini. Diploma este eliberată de Ministerul Educaţiei. Pe diplomă se trece doar că au absolvit în Satu Mare, la Şcoala Grigore Moisil”, a declarat Simona Galiş, şef Birou Educaţie din cadrul Penitenciarului Satu Mare.

    Activităţi variate
    Paleta de activităţi şcolare şi extracuriculare este una variată. Deţinuţii participă la cursuri de calificare organizate cu sprijinul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar şi la diferite competiţii interpenitenciare care contribuie la dezvoltarea profesională a persoanelor condamnate şi creează premisele reintegrării sociale a acestora. “La intrarea în penitenciar, obligatoriu, fiecare deţinut este trecut prin programul denumit INSTAD de adaptare la condiţiile privării de libertate, în care deţinutul este familiarizat cu ceea ce înseamnă viaţa carcerală. Pe parcursul detenţiei, în funcţie de recomandările făcute de specialiştii noştri, respectiv de psiholog, asistent social, de educator şi de preot, ei urmează anumite programe, în funcţie de nevoile pe care le au”, a completat Simona Galiş.

    Ai carte, ai reducere de pedeapsă
    Toţi au absolvit şcoala vieţii. Dar pentru mulţi dintre ei tabla înmulţirii sau alfabetul sunt încă nişte necunoscute. Au un motiv bun să fie sârguincioşi. Persoanele private de libertate, absolvente, vor beneficia de o reducere a pedepsei cu 30 de zile. “Mă bucur că pot să învăţ să scriu şi să citesc. Până acum, din păcate, tot în puşcărie am fost. De la 16 ani tot în puşcărie am fost. Acum îmi fac o şansă în viaţă. Sunt mulţumit”, a declarat un deţinut, în timp ce un altul ne-a precizat că: “Mă bucur că o să ajung şi eu să ştiu să scriu şi să citesc. Am vrut întotdeauna să ştiu să îmi scriu numele, să fac ceva folositor dacă tot stau aici. Afară nu am avut timp. Tot timpul am fost la lucru, nervos, am ajuns în puşcărie. Eu sunt mulţumit”. Cheltuielile legate de instruirea şcolară sunt suportate de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Îmbucurător este faptul că aceştia se străduiesc să facă faţă programei şcolare, ceea ce înseamnă că fac deja un pas pentru reintegrarea în societate.

    Alexandra Ardelean

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE