More

  Sătmărenii, chestionaţi despre colectarea selectivă a deşeurilor

  conferinta

  La Complexul de Educaţie Ecologică “Casa Verde” s-a desfăşurat ieri o conferinţă de presă susţinută de directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy, şi de reprezentantul APM, Adriana Culda, cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Curăţeniei.

  Cu această ocazie, APM Satu Mare a lansat campania de conştientizare a comunităţii sătmărene cu privire la importanţa colectării selective a deşeurilor. Reprezentanţii APM Satu Mare au început această campanie întrucât în 2013 s-a înregistrat o creştere a deşeurilor menajere şi o scădere în ceea ce priveşte deşeurile reciclabile colectate selectiv. Astfel, în 2013 s-a înregistrat o creştere a deşeurilor menajere de la 50.483 tone în 2012 la 52.490 tone, însă au scăzut deşeurile reciclabile colectate selectiv, de la 953,541 tone în 2012 la 849,313 tone în 2013. În acest sens, noua Strategie naţională de gestionare a deşeurilor propune cadrul de măsuri care să asigure trecerea de la modelul actual de dezvoltare bazat pe producţie şi consum la un model bazat pe prevenirea generării deşeurilor şi utilizarea materiilor prime din industria de valorificare, asigurând astfel prezervarea resurselor naturale naţionale.

  Noua Strategie naţională de gestionare a deşeurilor 2014-2020 are scopul de a îndrepta România către o “societate a reciclării” prin prioritizarea eforturilor, încurajarea prevenirii generării deşeurilor, dezvoltarea şi extinderea sistemelor de colectare separate, dezvoltarea/implementarea tehnologiilor/instalaţiilor de reciclare, susţinerea recuperării energiei din deşeuri şi reducerea cantităţilor de deşeuri. Campania de conştientizare se adresează la aproximativ cinci mii de sătmăreni şi se va desfăşura în perioada 23 septembrie – 3 octombrie, prin intermediul unor chestionare. În data de 4 octombrie, se va desfăşura o nouă acţiune cu bicicleta, pe ruta Satu Mare – Doba, iar la Groapa Ecologică din Doba va avea loc o dezbatere publică privind evaluarea sondajului despre opiniile sătmărenilor referitoare la colectarea selectivă a deşeurilor. Totodată, directorul Elisabeta Bekessy a mai adăugat faptul că cea de-a zecea ediţie a Concursului de educaţie ecologică “Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om”, va avea ca temă gestiunea colectivă a deşeurilor.

  Pavel Prodaniuc

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE