Municipiul Satu Mare a fost ieri ţinta unui atac aerian, în urma căruia a izbucnit un incendiu la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar la Palatul Administrativ s-au înregistrat numeroase victime, care au rămas blocate în interiorul clădirii. La faţa locului s-au deplasat membrii ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Satu Mare, coordonat de viceprimarul Radu Roca. Atacul aerian a fost semnalizat de cele 54 de sirene de pe raza municipiului Satu Mare. Din fericire, totul nu a fost decât un exerciţiu pentru a se observa buna colaborare dintre instituţii.
Explozie, urmată de incendiu la Casa de Cultură
Sătmărenii au fost avertizaţi ieri, prin intermediul celor 54 de sirene de pe raza municipiului, despre faptul că oraşul Satu Mare este ţinta unui atac aerian. La transmiterea semnalului de alarmă aeriană, 15 sunete a patru secunde fiecare, cu pauză de patru secunde între ele, populaţia aflată pe stradă ar fi trebuit să înceteze orice activitate şi să se adăpostească în subsoluri, adăposturi amenajate, ganguri, pasaje sau la parterul blocurilor, fără să intre în panică. De asemenea, persoanele aflate la volan ar fi trebuit să oprească autovehiculul pe partea dreaptă respectând indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a organelor specializate, în timp ce persoanele aflate la locul de muncă trebuiau să oprească orice activitate şi să se adăpostească. După aproximativ 15 minute, a urmat semnalul de”încetare a alarmei”, sunet continuu cu durata de două minute, după care s-au reluat activităţile normale.
Ca urmare a atacului aerian, la Casa de Cultură a Sindicatelor a izbucnit un incendiu puternic, iar în interiorul şi în jurul Palatului Administrativ au fost înregistrate numeroase victime prinse sub dărâmături, precum şi un proiectil neexplodat pe platoul din Piaţa 25 Octombrie. La faţa locului s-au deplasat angajaţii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” Satu Mare, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Satu Mare, Poliţia Locală Satu Mare, Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Satu Mare, Asociaţia Multisalva alături de cei de la Apaserv, Electrica şi EonGaz.
Victimele salvate din Palatul Administrativ
Pompierii sătmăreni au intervenit pentru stingerea incendiului izbucnit la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar două echipaje specializate cu câini dresaţi din partea ISU Satu Mare, respectiv ai Asociaţiei Multisalva, au identificat victimele prinse sub dărâmături în jurul Palatului Administrativ. Totodată a fost necesară şi intervenţia unei echipe de pirotehnişti din cadrul ISU Satu Mare, ca urmare a depistării unui proiectil neexplodat. Ca urmare a prăbuşirii casei scărilor, mai multe persoane au rămas blocate în birouri în interiorul Palatului Administrativ, unele dintre acestea fiind în stare gravă. Pentru scoaterea victimelor a fost necesară intervenţia celor de la Multisalva, care cu mijloacele din dotare au reuşit evacuarea persoanelor rănite şi predarea acestora medicilor de la ambulanţă. Tot în acest timp, cei de la Apaserv, Electrica şi Eon Gaz au intervenit pentru oprirea instalaţiilor afectate în urma atacului aerian.
Din fericire, totul nu a fost decât un exerciţiu de alarmare condus de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. Scopul exerciţiului a fost acela de pregătire a populaţiei şi angajaţilor cu privire la activităţile care se desfăşoară de către aceştia la declanşarea semnalelor de alarmare publică. Viceprimarul Radu Roca s-a declarat mulţumit de buna colaborare a instituţiilor implicate în cadrul acestui exerciţiu. Locotenentul colonel Constantin Ganea a declarat că exerciţiul s-a desfăşurat foarte bine şi speră că nu va fi nevoie de o intervenţie într-un caz real. “Considerăm că exerciţiul a decurs foarte bine. Ne dorim să nu fie nevoie să intervenim la un caz real şi vă asigurăm de tot sprijinul şi buna intervenţie a mea şi a colegilor mei”, a spus locotenent -colonelul Constantin Ganea.
Pavel Prodaniuc