More

    Tineri Europeni pentru o Lume Fără Violență

    farav

    Un grup de elevi de la Liceul Teoretic German “Johann Ettinger”, de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” şi Liceul Teologic Romano-Catolic “Hám János”, însoţiţi de profesorii Dobos Angéla, Gyöngyösi Iolanda şi Király Réka, studenţi şi membri ai comunităţii Sant’Egidio Satu-Mare, a participat, în perioada 17-21 septembrie, la a IV-a Întâlnire Internaţională Cracovia-Auschwitz “Tineri Europeni pentru o Lume Fără Violență”. Proiectul continuă să reunească grupuri de tineri europeni, elevi și studenți din Republica Cehă, Ungaria, Italia, Polonia, România, Slovacia, Federația Rusă și Ucraina pentru a fi implicaţi într-o reflecție asupra istoriei europene. Proiectul constituie un impuls spre a conștientiza erorile trecutului produse de naționalism, rasism și antisemitism, spre a întări legăturile interculturale și a promova în rândul participanților un sentiment de responsabilitate în calitate de cetățeni ai Europei.

    Vizitarea Câmpului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau a fost pregătită prin întâlniri la nivel național şi printr-o adunare plenară la Cracovia, la care au participat foști deportați, astfel încât tema să fie ilustrată de împărtășirea unor experiențe trăite. Proiectul “Tineri Europeni pentru o Lume Fără Violență” devine o platformă pentru a difuza și sublinia importanța conservării memoriei prin întâlniri cu foști deportați, prin ascultarea mărturiilor lor și prin vizitarea Muzeului Național de la Auschwitz-Birkenau.
    Comunitatea Sant’Egidio este ferm convinsă că memoria Holocaustului oferă un element fundamental în construirea viitorului. Este important ca tinerele generații să cunoască Holocaustul – despre care nu au decât informații din cărțile de istorie – printr-un Pelerinaj al Memoriei și un moment de analiză și de reflecție culturală. Pe baza experienței ororilor din câmpurile de exterminare este posibilă realizarea unui parcurs de cunoaștere a istoriei Europei, de-a lungul turnurilor ei dureroase, astfel încât să se aprofundeze identitatea acesteia, să se redescopere valoarea și demnitatea vieții și să se accepte provocările viitorului. După vizita la muzeul din Auschwitz s-a organizat un marş la Birkenau unde tinerii participanţi au depus coroane la monument.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE