Prima conferinţă de închidere a unui proiect transfrontalier, finanţat de Uniunea Europeană, care să restabilească legătura între o localitate din România şi una din Ungaria, a avut loc sâmbătă în satul Horea, comuna Sanislău, iar apoi în localitatea Omboly din Ungaria. Partea română a fost reprezentată de secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Petra Savici, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, senatorul Pataki Csaba, deputatul Ovidiu Silaghi, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, primarul comunei Sanislău, Kardosi Zoltan, viceprimarul Răzvan Roşca, reprezentanţii firmei executante, Tehnic Asist, consilieri judeţeni şi consilieri locali. Partea maghiară a fost reprezentată de europarlamentarul ales pe listele FIDESZ, Tokes Laszlo, parlamentarii maghiari Simon Miklos şi Nemes Imre, preşedintele Consiliului Judeţean Szabolcs- Szatmar- Bereg, Sesztak Oszkar, primarul localităţii Omboly, Trefan Gabor, şi alţi oficiali. Valoarea investiţiei realizate în cadrul proiectului intitulat “Restabilirea conexiunii rutiere dintre Sanislău şi Omboly” este de 5,6 milioane euro. Proiectul a fost implementat de Consiliul Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Primăria Sanislău şi cu Autoguvernarea din Omboly.
România, principalul beneficiar al proiectului
La festivitatea organizată în localitatea Horea au participat primari din localităţile învecinate, alături de peste 200 de locuitori ai comunei Sanislău. Preşedintele Adrian Ştef a declarat că realizarea şi predarea drumului transfrontalier constituie un eveniment important pentru judeţul Satu Mare, comuna Sanislău şi satul Horea. Este vorba de o investiţie de 5,6 milioane euro, finanţată de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, majoritatea banilor revenind părţii române. În cadrul proiectului, au fost realizaţi 10 kilometri de drum pe teritoriul României şi 1,5 kilometri de drum pe teritoriul Ungariei. Preşedintele Ştef a afirmat că prin acest drum, România a mai făcut un pas important spre Europa şi spre Spaţiul Schengen. Adrian Ştef a transmis şi salutul vicepreşedintelui Mircea Govor, care, din motive obiective, nu a putut fi prezent la eveniment.
Primarul din Omboly, Trefan Gabor, a afirmat că acest drum reprezintă principala sa realizare din cei zece ani de mandat. Deputatul Ovidiu Silaghi a declarat că, în următorul ciclu financiar al Uniunii Europene, trebuie iniţiate asemenea proiecte de drumuri transfrontaliere la graniţa cu Ucraina. Primarul Kardosi Zoltan a mulţumit tuturor celor implicaţi în implementarea cu succes a proiectului transfrontalier. Senatorul Pataki a afirmat că asfaltul nu este destul, acest drum trebuind umplut cu viaţă prin dezvoltarea relaţiilor economice, culturale şi sociale.
Sprijin pentru aderarea României la Schengen
Reprezentanţii părţii române au trecut în Ungaria pe drumul construit prin proiectul transfrontalier, unde au fost aşteptaţi de oficialii maghiari, alături de locuitori din Omboly şi satele învecinate. După intonarea imnurilor celor două ţări, primarul din Omboly, Trefan Gabor, a declarat că ziua de sâmbătă este una istorică, întrucât nu în orice zi se face predarea unei investiţii transfrontaliere de o asemenea anvergură. Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat că graniţele nu mai pot despărţi locuitorii unei Europe Unite, adăugând că se află în curs de implementare 18 proiecte privind construirea de drumuri transfrontaliere între România şi Ungaria, aflate în diferite stadii, câteva fiind aproape de finalizare. Europarlamentarul Tokes Laszlo a adăugat că Guvernul Ungariei sprijină aderarea României la Spaţiul Schengen pentru ca aceste drumuri să aibă utilitate. Preşedintele Consiliului Judeţean Szabolcs- Szatmar- Bereg, Sesztak Oszkar, a afirmat că neaderarea României la Spaţiul Schengen constituie un obstacol în calea dezvoltării relaţiilor dintre cele două ţări, pe care Ungaria luptă să-l înlăture, susţinând ţara noastră cu toate forţele în procesul de aderare.
Noul drum a fost apoi sfinţit de câte un preot greco-catolic, unul romano-catolic şi unul reformat. În continuare, reprezentanţii oficialii români împreună cu cei maghiari au tăiat panglica inaugurală a noului drum transfrontalier, care asigură legătura între Sanislău, Horea şi Omboly.
Szasz Lorand