More

    Vitezomanii fac legea pe şoselele judeţului

    radar

    Numărul alarmant de mare de victime de pe şoselele judeţului readuce în actualitate o problemă foarte acută: viteza excesivă. Practic, peste zece mii de şoferi au fost surprinşi depăşind limita legală de viteză, în timp ce peste 200 de şoferi au fost identificaţi conducând cu viteze mult peste limita legală pe şoselele din judeţ. De altfel, ultimul eveniment tragic, cauzat de viteza foarte mare, a avut loc duminică, atunci când şase persoane au decedat la Ardud.

    Sute de vitezomani surprinşi în primele şase luni
    În primele şase luni ale acestui an au fost aplicate amenzi pentru depăşirea vitezei legale în număr de 10.427. Lucru şi mai grav, un număr de 205 persoane au fost surprinse conducând cu viteze de peste 50 de kilometri peste limita legală. Ceea ce înseamnă că au condus în localitate cu viteze de peste 101 kilometri pe oră, respectiv au condus cu viteze mai mari de 151 de kilometri pe oră în afara localităţii.

    Permise suspendate pe bandă rulantă
    Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare, poliţiştii rutieri au desfăşurat, în prima parte a acestui an, o serie de acţiuni de control în trafic. În urma acestora, au fost luate o serie de măsuri disciplinare pentru indisciplinaţii din trafic. Astfel, în cursul acestui an, poliţiştii rutieri sătmăreni au suspendat 793 de permise de conducere. Asta înseamnă că, în medie, au fost suspendate câte cinci permise pe zi. Însă cele mai multe permise au fost suspendate la sfârşitul lunii ianuarie. Atunci, doar în cursul unei singure săptămâni, poliţiştii rutieri au lăsat fără permis peste 50 de şoferi sătmăreni.

    Condiţii grele de trafic
    În aceste condiţii, nu trebuie să mire pe nimeni faptul că traficul pe drumurile din judeţ este cât se poate de greu şi de periculos. Din cauza vitezei, a neatenţiei sau a depăşirilor ilegale, pe drumurile sătmărene s-au produs, în acest an, zeci de accidente soldate cu victime.

    Pe lângă indisciplinaţi, traficul este îngreunat şi de multitudinea de autovehicule existente care circulă pe o infrastructură învechită. Parcul auto din judeţ numără la această dată peste 110.500 de autovehicule, marea lor majoritate, peste 84.500, sunt autoturisme, circa 11.870 sunt autoutilitare, iar restul reprezintă alte autovehicule. De asemenea, în judeţ sunt înregistraţi peste 143.000 de posesori de permise auto.

    Sute de maşini cu probleme tehnice
    Reprezentanţii Registrului Auto Român – filiala Satu Mare – susţin că în primele şase luni ale acestui an s-au verificat tehnic în trafic, la nivelul județului Satu Mare, un număr de 1.328 de vehicule. Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor inspectate, 76,58 % au avut diferite probleme tehnice sau legate de documente. Totuşi, ca urmare a controalelor desfășurate zilnic de reprezentanţii Registrului Auto Român în trafic, numărul vehiculelor cu probleme tehnice a scăzut cu 3% față de aceeași perioadă a anului trecut.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE