More


  Ariile protejate vor fi extinse în judeţ

  =

  situri

  Directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Ministerul Mediului intenţionează să extindă ariile protejate din judeţ. Intenţia a fost deja comunicată către APM Satu Mare, urmând ca la începutul lunii decembrie să aibă loc o dezbatere publică. Şedinţă care se anunţă cu scandal, având în vedere că agricultorii care operează deja în ariile protejate susţin că au fost împinşi spre faliment.

  Zece la sută din judeţ este protejat
  Directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a precizat că zece la sută din judeţ reprezintă arii protejate. Mai mult, acestea se vor extinde. “În acest moment, 10,3% din suprafaţa judeţului reprezintă sit Natura 2000 şi arii protejate. Noi am sperat să rămânem la acest procent dar, din păcate, am primit o adresă de la Ministerul Mediului, cum că, conform cerinţelor Directivei habitate şi păsări, pentru asigurarea suficienţei siturilor Natura 2000, în cadrul proiectului Natura 2000 se vor extinde aceste situri”, a declarat Bekessy.

  Noi arii protejate în tot judeţul
  Elisabeta Bekessy a prezentat ieri şi zonele care urmează să fie propuse pentru a intra în sfera zonelor cu regim special. “La nivelul judeţului Satu Mare se propune pentru a deveni sit Natura 2000 pajiştile de la Batarci, Someşul Inferior, aferent localităţilor Dorolţ, Vetiş, Apa, Culciu, Medieşu Aurit, Păuleşti, Pomi, Satu Mare, Valea Vinului, arboretele de castan comestibil din Certeze, arboretele de castan comestibil de la Negreşti-Oaş şi câmpia Nirului şi Valea Ierului din Moftin”, a spus directorul APM Satu Mare.

  Dezbatere publică incendiară
  Pentru a se prezenta cu exactitate propunerea, doi experţi din cadrul Ministerului Mediului vor fi prezenţi la începutul lunii decembrie la Satu Mare. Şedinţa se anunţă a fi incendiară, în condiţiile în care subiectul ariilor protejate este unul extrem de sensibil. În special pentru agricultori, care din cauza restricţiilor de tot felul nu pot practica o agricultură profitabilă. Mai exact, nu au voie să lucreze mecanizat, să folosească anumite îngrăşăminte, fapt care se reflectă în producţia slabă. “Conform acestei adrese şi a cerinţelor din adrese noi în data de 8 decembrie urmează să realizăm o dezbatere publică, de la ora 09.00, în sala mică de şedinţe a Consiliului Judeţean. Dezbaterea publică va fi susţinută de către doi reprezentanţi ai Ministerului Mediului, experţi în arii protejate şi situri Natura 2000. Vom invita la această dezbatere publică autorităţile publice locale, administraţiile bazinale de apă, direcţiile pentru agricultură, asociaţiile proprietari, fermieri, administratori de fond forestier şi administratori de fonduri cinegetice”, a conchis Elisabeta Bekessy.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img