More


  Cozi interminabile de TIR-uri la Vama Petea

  =

  vama1

  Coada autotrenurilor care aşteptau să intre ieri dimineaţă în Vama Petea se întindea pe o distanţă de aproape 2 km, până la intrarea în Dorolţ. Rândul de TIR-uri s-a format din cauza faptului că au fost înteţine controalele la punctul de trecere a frontierei, fiind făcute verificări mai amănunțite asupra persoanelor și mijloacelor de transport care tranzitează frontiera, atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire din țară.

  Controale înteţite
  Cozile de TIR-uri de la Vama Petea s-au format din cauza intensificării controalelor la punctele de trecere a frontierei. De teamă că prin vămile româneşti ar putea trece nestingheriţi suspecţi de terorism, autorităţile române au înăsprit verificările. Poliția de Frontieră verifică amănunţit persoanele și mijloacele de transport care intră sau ies din România. Astfel că cei care doreau să treacă graniţa în Ungaria erau nevoiţi să stea ore în șir până le vine rândul.

  Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației, inspectorul principal de poliție Radu Lungu, a explicat situaţia din Vama Petea. “În această perioadă, Poliția de Frontieră, împreună cu alte instituții care au atribuții în punctele de trecere a frontierei, fac verificări mai amănunțite asupra persoanelor și mijloacelor de transport care tranzitează frontiera, atât pe sensul de intrare cât și pe sensul de ieșire din țară. Măsura nu se aplică doar la noi, ci la toate frontierele pentru a preveni intrarea sau ieșirea unor persoane care pot amenința securitatea fiecărui stat în parte”, a precizat Radu Lungu.

  Se stă cu orele la rând
  Autorităţile au confirmat că măsura are caracter temporar şi are scopul de a preveni tranzitarea graniţei de persoane provenite din zone de conflict, “care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe”.

  Chiar dacă autorităţile susţin că timpul de verificare este de 3-5 minute, în realitate lucrurile nu stau deloc aşa. Şoferii de TIR sunt nemulţumiţi de faptul că un autotren stă în vamă peste 30 de minute. “Am stat 45 de minute pe loc. Asta înseamnă că cel puţin tot atâta timp un TIR a stat în vamă la control. Cu toate controalele lor, verificarea unui TIR nu ar trebui să dureze mai mult de 15 minute. Nu ştim ce se întâmplă acolo”, ne-a spus unul dintre şoferi, care a mai precizat că până în acel moment a stat aproape două ore la rând şi, la ritmul în care se fac controalele, va trebui să mai aştepte încă cel puţin o oră.

  Nemulţumirea şoferilor constă şi în faptul că măsura a fost introdusă de aproape o săptămână. “Este foarte greu să ieşi din ţară în aceste condiţii. Avem un orar de respectat, însă nu se poate face acest lucru dacă pierdem timpul în vamă. Încercăm să recuperăm pe parcurs, dar este foarte greu”, au mai spus tiriştii.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img