More


  Escrocherii în numele Fiscului

  =

  escroci

  Inventivitatea escrocilor nu are limite. În ultimii ani, aceştia au început să se dea reprezentanţi ai unor instituţii de forţă ale Statului, sperând că numele instituţiei îi va determina pe unii naivi să le comunice informaţiile solicitate. În majoritatea cazurilor, escrocii sunt interesaţi de cardurile bancare ale victimelor. Una dintre instituţiile ale căror nume le folosesc infractorii în tentativele lor de escrocare este Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). În ultimele zile, escrocii au fost în stare să creeze inclusiv un site fals în numele ANAF. Anterior, aceştia au folosit metoda phishing, prin utilizarea de adrese de mail care includ termenii “antifraudă” şi “ANAF”. În alte cazuri, escrocii au încercat să blocheze activitatea unor firme, dându-se reprezentanţi ai ANAF.

  Site fals în numele ANAF
  În ultima perioadă, escrocii au început să folosească mediul online pentru a-i înşela pe români, încercând să-i determine să le transmită diverse date personale, precum şi date legate de carduri şi conturi bancare. Mai nou, escrocii au ajuns să înfiinţeze chiar un site, despre care pretind că ar fi al Fiscului.

  Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a avertizat în cursul zilei de ieri privind existenţa unui site care nu aparţine instituţiei şi prin intermediul căruia contribuabililor li se cer date personale, inclusiv numărul cardului bancar, în vederea restituirii unei taxe.

  “Vă rugăm NU COMPLETAŢI formularul pus la dispoziţie pe SITE-UL http://www.taxe-anaf.com/. Precizăm că procedurile de sesizare a organelor competente sunt în curs”, se arată într-un comunicat transmis în cursul zilei de ieri de ANAF.

  În decurs de câteva ore site-ul a fost blocat de autorităţi. “Această pagină web de la www.taxe-anaf.com a fost raportată ca fiind un fals web și a fost blocată pe baza preferințelor de securitate”, era mesajul care îi întâmpina pe cetăţenii care încercau să acceseze site-ul fals.

  Tentativă de phishing
  La mijlocul lunii septembrie, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a avertizat asupra unor tentative frauduloase de colectare a unor date confidenţiale (phishing), prin utilizarea de adrese de mail care includ termenii “antifraudă” şi “ANAF” şi a recomandat ignorarea solicitărilor de la adrese de email cu origine îndoielnică.

  Fiscul a prezentat la momentul respectiv o tentativă de phishing având ca origine adresa de email antifraudaromania@papayasel.net. Mesajul cerea ca răspunsul să fie transmis către o altă adresă de email, anaf.antifrauda@yandex.com, în termen de 24 de ore şi să includă mai multe documente, printre care actul constituitiv al societăţii, extras de cont bancar şi cărţile de identitate ale asociaţilor.

  Tentativă de falimentare a unor firme
  În cursul lunii iunie 2013, şase firme din judeţul Satu Mare aproape că au fost aduse în pragul falimentului, prin intermediul unei metode de lucru asemănătoare. O persoană neidentificată până în ziua de azi s-a prezentat în centrala unei bănci comerciale din Bucureşti în data de 18 iunie 2013, dându-se drept reprezentant al ANAF. Aceasta a înmânat lucrătorilor bancari decizii falsificate de poprire pe conturile celor şase societăţi comerciale din judeţul Satu Mare, deşi acestea aveau obligaţiile fiscale achitate la zi. Valoarea totală a popririlor era de aproximativ 15 milioane de lei (150.000.000.000 lei vechi). Printr-un noroc providenţial, falsurile au fost descoperite înainte de a afecta în mod serios activitatea societăţilor comerciale vizate de gruparea infracţională. Printre societăţile vizate s-a aflat şi SC Nord Vest TV Advertising SRL, pe care funcţionează postul de televiziune Nord Vest TV şi care editează cotidianul Gazeta de Nord-Vest. În urma reclamaţiilor depuse de firmele păgubite, Poliţia Capitalei investighează cazul, însă nici după doi ani nu a reuşit să identifice persoana care s-a dat reprezentant al ANAF.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img