More


  Firmele și persoanele fizice pot depune cereri pentru amnistiere fiscală

  =

  fisc

  Firmele și persoanele fizice care vor să fie scutite de plata penalităților de întârziere și a unei sume reprezentând 54,2% din dobânda aferentă pentru datoriile bugetare restante la 30 septembrie, facilitate acordată de Guvern, dacă până la sfârșitul lunii martie a anului viitor este achitată suma principală din datorie, pot depune din această săptămână cereri la ANAF. Cererile trebuie depuse, sub forma unei notificări, la registratura unității Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) sau transmise prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

  Datoriile anulate
  Amnistia fiscală care presupune anularea penalităților de întârziere, dar și a unei părți din dobânzile datorate de contribuabili către stat a fost aprobată de Executiv. Potrivit documentului, penalităţile de întârziere, precum şi 54,2% din dobânzile aferente obligaţiilor de plată principale, restante la 30 septembrie 2015, se anulează dacă datornicul îşi plăteşte datoria de bază până la sfârşitul lunii martie anul viitor. Restul de 45,8% din dobânzi trebuie achitate până la 30 iunie 2016.

  Contribuabilii care îşi vor achita, până la 31 martie 2016, obligaţiile de plată principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015 şi administrate de ANAF , vor beneficia de anularea penalităţilor de întârziere aferente acestora, dacă îndeplinesc o serie de condiţii, stabileşte ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern. De asemenea, contribuabilii care plătesc până la 30 iunie 2016 o cotă de 45,8% din dobânzile aferente obligaţiilor principale restante stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligaţiilor de plată principale, vor putea beneficia, condiţionat, de anularea unei cote de 54,2% din dobânzile aferente obligaţiilor principale datorate bugetului general consolidat la 30 septembrie 2015, administrate de ANAF.

  Paşii care trebuie urmaţi
  Potrivit ordonanţei de urgenţă, pentru a beneficia de anularea penalităţilor de întârziere şi a cotei de 54,2% din dobândă, contribuabilii trebuie să depună o cerere în acest sens la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Satu Mare până la 31 martie 2016.

  După ce cererea a fost aprobată, toate obligaţiile de plată principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, administrate de ANAF, se sting până la data de 31 martie 2016, inclusiv. O cotă de 45,8% din dobânzile aferente acestor obligaţii se sting până la 30 iunie 2016, inclusiv. Contribuabilul trebuie să aibă depuse toate declaraţiile fiscale până la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor, al cărei termen maxim este 30 iunie 2016.

  Începând cu 1 ianuarie 2016, prin intrarea în vigoare a noului Cod de procedură fiscală, dobânzile de întârziere la plată se reduc de la 0,03% pe zi, la 0,02% pe zi, iar penalităţile de întârziere la plată se reduc de la 0,02% pe zi, la 0,01 % pe zi.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img