Primăria Satu Mare a găzduit ieri conferinţa de închidere a proiectului privind reabilitarea clădirii fostului Cinematograf Popular. La eveniment au participat primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, reprezentanţii Fundaţiei PRIMOM pentru promovarea întreprinderilor din judeţul Szabolcs – Szatmar – Bereg (Ungaria) – în calitate de lider de proiect, respectiv managerul de proiect al părţii române – Adriana Lenghel. Cu toate că lucrările principale s-au finalizat, în urma descoperirii unor picturi şi stucaturi valoroase, s-a decis continuarea lucrărilor pentru reabilitarea acestora.
O clădire multifuncţională
Valoarea totală a proiectului a fost de 1.917.005 euro, din care 887.763 euro a revenit liderului de proiect – respectiv partea maghiară, iar 1.029.242 euro a revenit municipiului Satu Mare. Obiectivul proiectului l-a constituit refuncţionalizarea clădirii fostului Cinematograf Popular, aceasta recăpătându-şi destinaţia iniţială, devenind un centru de afaceri, de perfecţionare, de expoziţii şi de promovare. “Au fost finalizate lucrările de reabilitare cuprinse în concepţia iniţială de funcţionare a clădirii prin crearea la subsol şi parter de microateliere, săli de cursuri şi de promovare. La etaj se situează sala de conferinţe, cu o capacitate de 300 de persoane, o sală mică pentru seminarii, întâlniri şi spaţii expoziţionale. La parter sunt amenajate nouă spaţii, care adăpostesc microateliere cu rol educaţional şi de promovare. În cadrul clădirii reabilitate va funcţiona un birou comun de dezvoltare a mediului de afaceri transfrontalier”, a spus Adriana Lenghel.
Noi lucrări pentru reabilitarea picturii
Adriana Lenghel – în calitate de manager de proiect – a precizat că după ce s-au descoperit picturi şi stucaturi vechi, considerate valoroase, s-a luat decizia de a le restaura. “În 27.08.2015, în urma finalizării unei proceduri de achiziţii publice a fost semnat un nou contract de lucrări suplimentare care cuprinde proiectare şi execuţie lucrări de restaurare picturi şi stucaturi descoperite ulterior demarării lucrărilor de reabilitare propriu-zisă. Valoarea lucrărilor suplimentare este de 1.005.641 lei, cu termen de finalizare în luna ianuarie a anului viitor”, a spus Adrian Lenghel.
Mulţumiri partenerilor din Ungaria
Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a ţinut să le mulţumească partenerilor maghiari pentru faptul că au împărtăşit din experienţa lor şi angajaţilor Primăriei Satu Mare, astfel încât proiectul a fost finalizat cu succes. “Mă bucur că am putut fi împreună la finalul unui proiect foarte important pentru municipiul Satu Mare. În toată această perioadă de derulare a proiectului relaţiile noastre au fost extrem de plăcute şi de utile. Dorim şi în continuare să păstrăm aceleaşi relaţii bune şi să continuăm eforturile comune de a accesa proiecte şi pe viitor. Vreau să le mulţumesc partenerilor maghiari pentru sprijinul pe care l-au dat echipei mele de la Primărie şi trebuie să recunoaştem că au o experienţă bogată şi avem ce învăţa de la ei”, a precizat primarul Dorel Coica.
Maghiarii vor continuarea colaborării
Preşedintele Consiliului administrativ al Asociaţiei PRIMOM (Ungaria), Czomba Csaba, a arătat că acest proiect finalizat cu succes poate constitui o bază pentru derularea unor proiecte comune şi pe viitor. “Şi pentru noi a fost un proiect foarte important. Deşi am făcut mai multe proiecte transfrontaliere, acest proiect – având în vedere amploarea lui – a fost printre cele mai importante. Noi am constatat că proiectul s-a desfăşurat armonios. Şi la noi, în Nyiregyhaza, s-a reabilitat o clădire foarte frumoasă prin acest proiect. Desigur, proiectul nu se încheie astăzi. Trebuie să găsim o utilitate acestor clădiri. Deci, putem spune că proiectul continuă şi în viitor. Considerăm că acest proiect poate să pună bazele unor viitoare proiecte comune între municipiile Nyiregyhaza şi Satu Mare”, a precizat Czamba Csaba.
Ciprian Bâtea